Vainica Doble


Vainica Doble va ser un duo espanyol de música pop que va estar en actiu de forma irregular entre 1971 i 2000 format per Gloria van Aerssen (1932-2015) i Carmen Santonja (1934-2000), i que va influir considerablement al pop independent espanyol.


Encara que la seva activitat artística es va desenvolupar sempre al marge de les grans cases discogràfiques, a finals dels anys setanta les seves cançons i la seva actitud van cridar latenció de diversos músics independents que, amb el temps, conformarien el germen de la així anomenada nova onada de la música espanyola. Carlos Berlanga i Fernando Márquez, especialment, van acostar després Vainica Doble als nous grups de música indie, com Le Mans, La Bona Vida, Nosoträsh o Family, alguns dels quals van gravar també per a Elefant Records, companyia que va editar l'últim disc del duo. El grup va editar els seus discos a través de vuit companyies diferents.


Carmen Santonja i Gloria van Aerssen es van conèixer casualment a la Universitat Complutense de Madrid. Carmen esperava distretament l'autobús xiulant Tanhäuser, i en arribar Gloria, reconeixent la melodia, es va unir. Aquí va començar la seva amistat. Gloria estudiava Belles Arts i Carmen era al Conservatori amb la carrera de piano. Van començar a col·laborar musicalment el 1966, després del festival de Benidorm, quan Gloria va proposar a Carmen que es llancessin a la composició, ja que considerava mediocres les cançons presentades a Benidorm.1


Més tard debuten anònimament en una pel·lícula de Marisol de 1969, Carola de dia, Carola de nit. A través d'Enrique de las Casas, directiu de Televisió Espanyola, entren en contacte amb el grup Music Son i aporten al seu repertori alguns temes, com Llàgrimes de cocodril, que s'emet per televisió.


El següent treball del duo és compondre una sintonia i diverses cançons per a la sèrie televisiva Fábulas, projecte de Jaime de Armiñán. Això les porta a col·laborar amb músics i arranjadors ia donar forma al seu primer treball professional com a duet que canta i compon. Entren en contacte amb Pepe Nieto, que està produint a un grup anomenat Nuevos Horizontes, als quals Carmen i Gloria aporten quatre temes: L'afinador de cítares, Les quatre estacions, Mi mosca favorita i Mi churumbel. Alhora que componen temes per a nous senzills del grup, coneixen el director de cinema Iván Zulueta i preparen tres cançons per a la seva pel·lícula Un, dos, tres, a fet i amagar anglès.


Després d'aquesta experiència, Nieto els proposa enregistrar un senzill amb el seu nom. D'una llarga llista de noms, trien finalment Vainica Doble. El senzill, gravat amb la discogràfica Columbia, inclou les cançons La bruja i Un metro quadrat, que molts anys després versionarien Los Planetas. El disc passa desapercebut per al gran públic, però un petit grup d?aficionats el reben amb entusiasme.


A continuació col·laboren en una nova temporada de Faules, acompanyades per un grup anomenat Tickets (del qual sorgiria Asfalto), que inclouria en el seu primer senzill un tema de Vainica Doble titulat El rigor de les dissorts.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila