Basia



Basia Trzetrzelewska (Jaworzno, Polònia, 30 de setembre de 1954), nascuda Barbara Stanisława Trzetrzelewska i coneguda popularment com a Basia, és una cantant polonesa. A finals dels vuitanta i principis dels noranta, va tenir èxit a nivell internacional —especialment als Estats Units, el Japó i Anglaterra—, per mitjà de cançons barreja de jazz i pop.


El 1969 va debutar amb la banda de rock local Astry. Del 1972 al 1974 va formar part del grup vocal femení Alibabki, i el 1977 va cantar amb el grup Perfect. Després d'estar temporalment a Chicago des del 1979, es va traslladar al Regne Unit el 1981. Allà va conèixer Mark Reilly i Danny White, germà del guitarrista de jazz Peter White. El 1983, tots tres van formar el grup de jazz-pop Bronze —denominat després Matt Bianco— i van gravar l'àlbum Whose side are you on? (1984); aquest àlbum, que va incloure els èxits Get out of your lazy bed i Half a minute, va obtenir disc d'or a Gran Bretanya.


El 1985, tant ella com White van abandonar Matt Bianco per llançar-se en les seves carreres en solitari. El 1987, el seu primer àlbum, Time and tide, va vendre més d'un milió de còpies només als Estats Units; el seu hit homònim va figurar a les llistes de la Billboard. El seu següent àlbum, London Warsaw New York (1990), va repetir l'èxit de l'anterior i va llançar el hit Cruising for bruising; aquest àlbum va arribar pel cap alt alt de les llistes de jazz contemporani, per sobre fins i tot de l'àlbum de Quincy Jones. El tercer àlbum, The sweetest illusion, es va llançar el 1994 i va vendre mig milió de còpies als Estats Units i un milió a nivell mundial; a aquest disc va pertànyer l'èxit Drunk on love. El seu següent àlbum va ser Basia on Broadway (1995), que es va gravar en viu al teatre Neil Simon de Nova York. El 1998 surt al mercat Clear horizon, the best of..., amb quatre cançons inèdites, incloent Waters of March, d'Antonio Carlos Jobim.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila