Stanley Jordan



Stanley Jordan és un virtuós guitarrista de jazz nascut a Chicago, (EUA) el 31 de juliol de 1959.


Stanley Jordan va saltar a la fama a principis dels 80 del segle XX per una tècnica nova de tocar la guitarra que consisteix a pressionar les cordes amb les dues mans, en lloc de la tradicional d'esquinçar amb els dits d'una mà i pressionar les cordes contra el pal amb els dits de laltra. Basant-se en aquesta tècnica aconsegueix reproduir el so de dues i fins a tres guitarres o dacompanyar el so principal amb línies de baix. Aquesta tècnica és coneguda com a tapping. Amb ella Stanley aconsegueix harmonies complexes i sons nets similars als del piano. Tot i no ser el primer guitarrista a utilitzar aquesta tècnica, si és el primer que la porta a extrems d'ús exclusiu en la producció musical.


Graduat a Princeton el 1981 en música i harmonia, es va iniciar en la música des de petit a través del piano, cosa que posteriorment el va ajudar a iniciar-se a la guitarra elèctrica en la tècnica del tapping. Després de la seva graduació va començar a tocar als carrers de Nova York fins que va ser fitxat per Blue Note Records llançant el seu primer disc "Magic Touch", que va obtenir dues nominacions als Grammy i va romandre a les llistes de discos més venuts de jazz a EE. EUA durant gairebé un any.


Tot i aquest enorme èxit, ia aparèixer en algunes pel·lícules com Cita a cegues o en programes de televisió de gran repercussió, la producció musical de Stanley Jordan no ha estat tan espectacular com es va poder esperar després del seu exitós debut, ja que ha dedicat gran parteix del seu temps a experimentar en el camp de la musicoteràpia.


Els seus detractors argumenten que Stanley abusa d'aquesta tècnica, cosa que li resta possibilitats alhora que complica l'actuació amb altres instruments.


Una de les característiques particulars és l'afinació que utilitza a la guitarra, que és, de greu a agut, EADGCF (El meu, La, Re, Sol, Do Fa) la qual cosa porta l'afinació en quartes a l'estil del Chapman Stick, e inversa a la d'alguns instruments de corda fregada (com el violí o el violoncel). Noteu que les cordes més agudes tenen aquest interval en lloc de l'alteració a tercera major a la segona corda, que porta B i E a l'afinació tradicional.


Jordan resideix actualment a Sedona, Arizona on té la seva empresa Sedona Books and Music. També és alumne de la Universitat Estatal d'Arizona, on cursa estudis de teràpia musical.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila