19 de Desembre



 Tal dia com avui de ...

1915.

Neix Édith Piaf (de nom real Édith Giovanna Gassion), a París (França). Intèrpret de chanson, està considerada la gran dama de la música francesa. Va gravar per primera vegada el 1936, obtenint un èxit fulgurant, que la va elevar als altars de la música del moment. Durant l'ocupació nazi, Piaf va ser el símbol de la Resistència, amb el tema 'Tu es partout' com a emblema, a més, va ajudar desenes d'artistes jueus. El 1945 va escriure la lletra de 'La vie en rose', que seria la seva cançó més coneguda i la que més romandria a la memòria. Va morir el 1963.


1918.

Neix Professor Longhair, a Bogalusa, Louisiana (Estats Units). Vocalista i pianista, va ser un dels principals impulsors del rhythm and blues, encara que després va xopar el seu so del sabor de Nova Orleans. Va morir el 1980.


1929.

Neix Bob Brookmeyer, a Kansas City (Estats Units). Trombonista de jazz. Va començar a tocar professionalment el 1951, integrant-se en anys successius en diferents formacions: Woody Herman, Louis Prima, Terry Gibbis… A la segona meitat d'aquella dècada va treballar intensivament amb Stan Getz., per inaugurar els seixanta amb Gerry Mulligan. Tot i seguir col·laborant amb diferents músics, va liderar el seu propi projecte personal per acabar decantant-se per la composició i els arranjaments d'estudi per a altres artistes. Va morir el 2011.


1940.

Neix Phil Ochs, a El Paso, Texas (Estats Units). Una de les grans figures del folk nord-americà de començaments dels anys seixanta sorgit a Nova York. Ho tenia tot per ser un altre Dylan, però la sort no el va acompanyar. Dentre la seva discografia destaquem l'intens i compromès Pleasures of the Harbor, de 1967. Es va suïcidar el 1976.


1941.

Neix Maurice White, a Memphis (Estats Units). Vocalista i fundador del grup de soul Earth, Wind & Fire. A més de cantant, és compositor, arranjador i productor. A finals dels anys vuitanta se li va diagnosticar Parkinson, cosa que el va allunyar de la música.


1944.

Neix Alvin Lee (de nom real Graham Alvin Barnes), a Nottinham (Anglaterra). Guitarrista de rock i líder de Ten Years After. Va començar la seva carrera a principis dels seixanta en una banda anomenada Jaybirds. Amb Ten Years After, formada el 1697, va aconseguir gran repercussió com a guitarrista de blues rock després de la seva participació al festival de Woodstock. Un cop dissolta Ten Years After, Lee va continuar en solitari, col·laborant amb músics com Jerry Lee Lewis, Albert Lee, Peter Frampton, Rory Gallagher, George Harrison, Steve Winwood, Ronnie Wood i Mick Fleetwood, entre d'altres. Va morir el 2013, a Marbella (Espanya).


1958.

Neix Limahl (de nom real Christopher Hamill), a Wigan (Regne Unit). Cantant de pop, primer al grup Kajagoogoo i posteriorment en solitari.



1986.

El rocker argentí Moris grava a la sala Universal de Madrid el doble àlbum en directe “Moris & amigos”, amb Fortu (Obús), Rubi, Hermes Calàbria (Baró Rojo), Iñakie Fernández (Glutamato Ye-yé), entre d'altres. El disc inclou alguns temes que no havia enregistrat fins aleshores i un inèdit registrat en directe.


1993.

Mor Michael Clarke, a Treasure Island, Florida, per una insuficiència hepàtica. Tenia 47 anys. Va ser bateria del grup de folk rock dels anys seixanta The Byrds. Després va passar als Flying Burrito Brothers.


2000.

Mor Pops Staples, a Winona, Mississipí (Estats Units), d'una commoció cerebral. Tenia 85 anys. Era el patriarca del grup els Staples Singers, on militaven els seus fills.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila