22 de Desembre



Tal dia com avui de ...

1939.

Mor Ma Rainey (de nom real Gertrude Malissa Nix Pridgett Rainey), d'un atac de cor, a Columbus, Geòrgia (Estats Units). Tenia 53 anys. Pionera del blues, va gravar amb orquestres de jazz i se la va conèixer com la mare del blues.


1946.

Neix Rick Nielsen, a Rockford, Illinois (Estats Units). Guitarrista i compositor de Cheap Trick. El 1967 ja estava amb un grup, Fuse, que va gravar un àlbum el 1969. El 1974 va donar forma a Cheap Trick, una de les formacions més singulars i inclassificables del rock nord-americà.


1949.

Neix Robin Gibb, a Douglas, Illa de Man (Regne Unit). Vocalista de Bee Gees, hemà bessó de Maurice Gibb. El 1958, intentant eludir la duresa de la postguerra la seva família va emigrar a Austràlia. Els orígens dels Bee Gees es remunten a finals dels anys cinquanta, quan van començar a actuar a sales de cinema de Manchester, llavors es deien The Rattlesnakes, per, posteriorment, denominar-se Wee Johnny Hayes & the Bluecats. A Austràlia, va ser un DJ el que els va batejar com els Bee Gees, just quan començaven a aparèixer en programes televisius, cosa que els va guanyar gran popularitat, a causa dels seus jocs vocals i melodies. Els tres germans eren els compositors dels seus propis temes, cosa que els va valer un contracte d'enregistrament el 1963 per al segell Festival. Després de llançar diferents singles, el 1965 van gravar el seu primer elapé. Però unes maquetes enviades al mànager dels Beatles, Brian Epstein, van acabar en mans del productor Robert Stigwood, que va aconseguir que el 1967 firmessin pel segell Polydor. El llançament del seu primer àlbum d'aquesta nova etapa a Anglaterra els aproximava als Beatles, amb els quals van ser comparats. El single New York mining disaster 1941 els va portar a entrar al Top 20 d'Anglaterra. El grup, que no es va dissoldre fins al 2003, va passar per diferents etapes musicals, actualment la més recordada pel gran públic és la que els va portar a l'èxit mundial el 1977 amb les seves cançons per a la banda sonora de la pel·lícula “Fiebre del sábado noche”. Robin Gibb també va gravar alguns discos en solitari. Va morir el 2012.


1949.

Neix Maurice Gibb, a Douglas (Regne Unit). Vocalista de Bee Gees, germà bessó de Robin Gibb. La seva vida és semblant a la del seu germà. Va morir el 2003.


1967.

Neix Richey James Edwards, a Blackwood (Regne Unit). Guitarrista i lletrista de Manic Street Preachers. Va desaparèixer el 1995, sense que se'n tornés a saber. La justícia ho va declarar mort el 2008.


2002.

Mor Joe Strummer (de nom real John Mellor), d'una fallada cardíaca, a Broomfield (Regne Unit). Tenia 50 anys. Cantant, compositor, guitarrista i líder de The Clash, grup format el 1976, en plena era punk. El grup va gravar, plenament influït pel punk el 1977, però realment la revolució va arribar amb el doble «London calling», del 1979, en què arraconen el punk per, des del rock and roll, xipollejar en tota mena de ritmes mentre firmen una sensacional col·lecció de cançons de textos compromesos, deixant un dels àlbums essencials de la història del rock. A l'any següent es van llançar a registrar un triple àlbum, Sandinista!. El grup es va dissoldre el 1986 i Stummer va venir a passar una temporada a Espanya, on produiria l'àlbum “Més de cent llops” (1986) dels granadins 091. En solitari va debutar el 1989 amb “Earthquake weather”. A partir de 1999 va començar a gravar com a Joe Strummer & The Mescaleros, deixant tres àlbums: “Rock art and the X-ray style” (1999), “Global a go-go” (2001) i “Streetcore” (2003).

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila