24 de Desembre



Tal dia com avui de ...

 1945.

Neix Lemmy Kilmister (de nom real Ian Kilmister), a Burslem, Stoke-on-Trent, Staffordshire (Anglaterra). Cantant, compositor i baixista de Motörhead. Després de passar per diverses formacions amateurs durant els anys seixanta, el 1971 es va incorporar a Hawkind, on va tocar el baix i va posar veu solista en alguns temes, entre ells l'èxit del 1972 Silver machine. El 1975 va abandonar la banda i va formar Motörhead, orientats cap a l'hard rock. Va morir el 28 de desembre del 2015.


1946.

Neix Jan Akkerman, a Amsterdam (Holanda). Va ser guitarrista del grup de rock progressiu Focus entre el 1969 i el 1976, un any més tard va començar a gravar en solitari.


1948.

Neix Juan Bau (de nom real Juan Bautista Conca Moya), a Aldaya, València (Espanya). Cantant melòdic, va començar a gravar el 1973, obtenint un gran èxit amb el tema 'L'estrella de David'.


1952.

Neix Chucho Merchán, a Bogotà (Colòmbia). Guitarrista i productor de rock. De formació clàssica al Conservatori, es va decantar al rock, gravant per primera vegada el 1973 amb el grup Malanga, en què fusionaven rock i ritmes llatins. Un any després, amb el grup dissolt, se'n va anar a millorar els seus estudis musicals a la Universitat de Cambridge (Anglaterra), va començar els anys vuitanta com a guitarrista del grup de Thomas Dolby. Després van seguir col·laboracions amb Eurythmics, els Who, Pete Townshend, Pretenders, George Harrison i David Gilmour, entre d'altres. Als noranta es va especialitzar en producció musical, treballant per, entre alguns més, Luz Casal i Fito Páez. Al començament del nou segle va ser baixista durant un parell d'anys dels mexicans Jaguares. El 2007 es va animar a iniciar la seva carrera solista.



1955.

Neix Luis Auserón, a Saragossa, Aragó (Espanya). Va ser baixista de Radio Futura i és germà de Santiago Auserón. Encara que les seves primeres inquietuds artístiques es van vincular amb la pintura, va ser una dels fundadors el 1979 de Radio Futura, banda a la qual va estar vinculat fins a la seva dissolució el 1992 i en què a més de tocar el baix va participar en la composició de molts temes. El 1994 va gravar per primera vegada en solitari (el disc “En la cabeza”), el 1997 va publicar el segon, “El caos y el orden”. El 1999, i juntament amb Enrique Sierra, també excomponent de Radio Futura, i la cantant Pilar Román, va donar forma al grup de música electrònica Klub, que va llançar un únic elapé. El 2006, juntament amb Santiago Auserón va posar en peus “La malas lenguas”, una gira i un disc en què els dos germans interpretaven temes clàssics del rock i el soul anglosaxó adaptats al castellà.


1992.

Mor Bobby LaKind, a Los Angeles, Califòrnia (Estats Units), d'un càncer de còlon. Tenia 47 anys. Va ser percussionista i vocalista de The Doobie Brothers.


2000.

Mor Nick Massi, d'un càncer, a Newark, Nova Jersey (Estats Units). Tenia 73 anys. Vocalista i baixista del grup dels seixanta The Four Seasons.


2009.

Mor Tim Hart, a La Gomera, Illes Canàries (Espanya), a causa d'un càncer de pulmó. Tenia 61 anys. Va ser membre fundador del grup de folk britànic Steeleye Span.



2013.

Germán Coppini mor, a Madrid, a conseqüència d'un càncer de fetge. Tenia 52 anys. Va néixer a Santander el 1961, però va ser a Vigo on va arrencar la seva carrera musical, enfocada cap al punk amb Sinistre Total, grup que va gravar per primera vegada el 1982 llançant aquell mateix any el primer llarg. Però Coppini va abandonar per formar Cops Baixos, banda que va suposar tota una revolució al pop espanyol del moment, per la novetat i exquisit de la seva proposta. El 1986, i ja fora de Cops Baixos, Coppini va debutar a duo amb Nacho Cano i el 1989 va començar la seva carrera solista, que estaria marcada pel sinuós i divers dels seus plantejaments, ja que Coppini, un gran aficionat a la música sense etiquetes, feia el que li venia de gust a cada moment.



2015.

Mor a Detroit el vocalista William Guest, membre del grup de soul Gladys Knight and the Pips, per un error cardíac. Tenia 74 anys. Nascut a Atlanta, era cosí de Gladys Knight i va formar part dels Pips des de 1953 fins a 1989.


2016.

Mor el guitarrista i fundador de Status Quo Rick Parfitt després de patir una greu infecció, a un hospital de Marbella, als 68 anys. Parfitt va formar part de la banda britànica des de la seva fundació el 1967.


2019.

Mor la compositora de cançons Allee Willis, a Los Angeles, als 72 anys, a causa d'una aturada cardíaca.

Willis va ser coautora de “I'll be there for you”, que gravada per The Rembrandts va servir de sintonia per a la sèrie Friends. També va ser coautora de diversos èxits d'Earth, Wind & Fire, com a “September” i “Boogie wonderland”.

Així mateix, Willis va compondre per a Rita Coolidge, Crystal Gale, Sister Sledge, Gladys Knight i Pips, Patti LaBelle, Cyndi Lauper. Pointer Sisters i Pet Shop Boys, entre d'altres.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila