24 de Març


Tal dia com avui de...


1935.

Neix Peret (de nom real Pedro Pubill Calaf), a Mataró (Barcelona). És el pare de la rumba catalana, la rumba de Barcelona o la rumba pop. El seu èxit des de finals dels anys seixanta és terrible a tot Europa i Amèrica (incloent els Estats Units). En moltes biografies, equivocadament, la seva data de naixement figura com el 26 de març.


1938.

Neix Holger Czukay, a Gdansk, Polònia. De formació clàssica, el 1968 va fundar el grup alemany de rock experimental Can, integrat al conegut com a kraut rock.


1949.

Neix Nick Lowe, a Walton-On-Thames (Regne Unit). Cantant, guitarrista, baixista i compositor pop. El 1966 va formar el grup Kippington Lodge, juntament amb Brinsley Schwarz. El 1969 el grup va ser rebatejat amb el nom d'aquest últim i van ser una de les grans formacions del pub-rock, el moviment des del qual s'asseurien les bases per al sorgiment de la new wave. El 1976, juntament amb Dave Edmunds va formar Rockpile, el grup es va dissoldre el 1981 deixant darrere seu un únic elapé, l'extraordinari Seconds of pleasure (1980).


1951.

Neix Dougie Thompson, a Glasgow (Regne Unit). Baixista de Supertramp.



1960.

Neix Gabriele Susanne Kerner, a Hagen (Alemanya). Cantant del grup pop-rock alemany dels anys vuitanta Nena. Van aconseguir l'èxit internacional amb la cançó '99 Lutballons' (1984).



1973.

Pink Floyd edita “The dark side of the Moon”, un disc conceptual que els va catapultar als primers llocs de les llistes de venda tant a Europa com als Estats Units.


1986

Els Rolling Stones publiquen “Dirty work” en un dels moments de tensions internes més alts de la seva història.


1997.

Mor l'intèrpret de soul Harold Melvin, als 57 anys, a Filadefia. El seu so es va integrar en el que es coneix com el soul de Filadèlfia, que en gran part conté l'ADN del que sortirà la disco music.


2007.

Amb el segon concert en dos dies consecutius oferts al seu poble natal, Verges (Girona), Lluís Llach es retira de la música als 59 anys.


2009.

Mor Uriel Jones, bateria, membre dels Funk Brothers, banda de sessió dels enregistraments de Motown, d'un atac de cor, als 74 anys, a Dearborn, Michigan.


2010.

Mor Johnny Maestro, a Cape Coral, Florida (Estats Units), als 70 anys, a causa d'un càncer. Va ser cantant de doo wop, començant la seva carrera a Nova York com a membre dels Crests, amb els quals va publicar el 1958 la cançó 16 candels, el seu major èxit.



2015.

Es publica el disc de Van Morrison “Duets: Reworking The Catalogue”, en què reinterpreta algunes de les cançons menys conegudes del seu repertori juntament amb Michael Bublé, Mavis Staples, Taj Mahal, Mark Knopfler, Bobby Womack, Steve Winwood o Georgie Fame , entre altres.


2015.

Loquillo edita el disc “Código rocker”.


2015.

Phil Manzanera publica “The Sound of Blue”, memòria instrumental d'una única cançó, una versió de 'No Church in the Wild' de Jay Z i Kanye West, que van samplejar el riff de guitarra de Manzanera en el tema que obria el seu disc de 2012 “Watch the Throne”.


2017.

The Jesus and Mary Chain publiquen “Damage and Joy”, el seu primer disc en 18 anys.


2017.

Jane Birkin publica “Birkin / Gainsbourg, Le Symphonique”, un disc en què interpreta algunes de les cançons del que va ser el seu marit, Serge Gainsbourg, en companyia d'una orquestra simfònica, sota la direcció del compositor i pianista japonès Nobuyuki Nakajima i del director artístic de Gainsbourg, Philippe Lerichomme.


2020.

Mor el saxofonisa camerunès, i un dels referents de la música africana, Manu Dibango, a París, víctima del coronavirus. Tenia 86 anys.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila