Amy Winehouse



Amy Jade Winehouse (Londres, 14 de setembre del 1983 - Londres, 23 de juliol del 2011) fou una cantant i compositora anglesa d'estil soul.

Winehouse va néixer en el si d'una família jueva i amb tradició musical en el jazz. Es va criar en l'àrea de Southgate, al nord de Londres, i va anar al col·legi Ashmole School. Quan tenia 10 anys, Winehouse va fundar una banda de rap anomenada Sweet'n'Sour; Amy va descriure aquesta aventura com "els petits Salt'n'Pepa jueus". Va anar a l'escola de teatre Sylvia Young Theatre School a 12 anys, però en va ser expulsada als 13 per "no aplicar-se i fer-se un piercing al nas". Més tard va anar al Col·legi Britànic de Selhurst, Croydon.


Va créixer escoltant diferents tipus de música des de Salt 'n' Pepa a Sarah Vaughan i li van regalar la primera guitarra als 13 anys. Com a curiositat, solia actuar en directe per petits "pubs" de Londres, en concret per la zona del famós mercat de Camden.


El seu amic, el cantant Tyler James, va donar la seva maqueta a un productor, de manera que començà la carrera professional als 16 anys. Va signar el primer contracte amb la discogràfica Island/Universal.

L'àlbum debut, Frank, editat el 2003, va ser nomenat als Premis Mercury Music i va guanyar un Premi Ivor Novello el 2004, pel single Stronger than me. El 2006, va treure el segon àlbum, Back to Black. El 14 de febrer del 2007 va guanyar un Brit award en la categoria de Millor Artista Britànica. El juny del 2007, Winehouse va ser novament nominada als Premis Mercury, per Back to Black; el disc ha assolit el platí als EUA, i com a fermall d'or aconseguí tres nominacions als "MTV Video Music Awards" 2007. Aquell mateix any, el novembre, va llançar "Back To Black Deluxe Edition", reedició del reeixit àlbum Back to Black, i el primer DVD, titulat Told You I Was Trouble (DVD).


El 10 de febrer del 2008, es va celebrar la cerimònia de lliurament dels premis Grammy 2008, en què Winehouse va resultar la gran guanyadora de la nit amb cinc dels sis premis als quals era nominada: Millor nou artista, Enregistrament de l'any, Cançó de l'any, Millor interpretació femenina de pop per "Rehab", a més de Millor àlbum de pop vocal per Back to Black, però no va poder assistir a la cerimònia perquè els Estats Units li va negar el visat. Per això va haver de veure la gala a Londres des de casa seva. L'artista, de 24 anys, va completar la seva "presència" en la vetllada amb una actuació via satèl·lit des de Londres, en la qual va abordar dues de les seves cançons més reeixides.


La seva vida va estar marcada per l'abús de l'alcohol i altres drogues. La seva mort, prematura, als vint-i-set anys, probablement a conseqüència de l'alcohol, fa entrar aquesta estrella musical a l'anomenat Club dels 27, amb altres estrelles com Kurt Cobain, Jimmy Hendrix, Janis Joplin o Jim Morrison.


Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila