Depeche Mode



Depeche Mode és un grup anglès de New wave, Pop, Rock alternatiu i música electrònica, format l'any 1980 a Basildon, Essex, Anglaterra.


Als seus inicis, van formar part de l'escena musical futurista originada a Gran Bretanya cap a la fi dels anys 1970 i principi dels 80, fortament influïda per grups com Kraftwerk. Són considerats com un dels grups pioners a portar al públic en general elements electrònics destacables barrejats a la seva música Pop Rock; també destaquen els seus vídeoclips (molts d'ells realitzats per Anton Corbijn) i els seus concerts en directe. Actualment, segueixen sent un grup d'un gran èxit comercial i de públic.


Considerats des dels seus inicis com a grup de Synthpop, no van trigar gaire a afegir nous elements musicals a aquesta etiqueta i a endurir el seu so, sovint incorporant-hi elements de Rock, com ara les guitarres i les bateries, sobretot en directe; mentrestant, les seves lletres es van sofisticar progressivament i van passar a tractar temes més obscurs.


Dintre de la seva discografia destaquen Songs of Faith and Devotion (1993) i Violator (1990). D'altres treballs també són molt valorats per una gran part dels seus incondicionals, com els discos Ultra (1997) i Music for the Masses (1987).


Fins al 2006, està estimat que Depeche Mode ha venut més de 72 milions de discos a tot el món i ha tingut 44 cançons al Top 40 de les llistes de senzills del Regne Unit. De fet, malgrat (fins a la data) no haver aconseguit encara cap número 1, es tracta del grup amb més entrades al Top 40 britànic.


Durant la seva llarga trajectòria, ha influït molts artistes de diferents gèneres musicals −des del Rock fins al Synthpop o la música dance, grups com Linkin Park, els Pet Shop Boys o els creadors del house i el techno de Detroit han reconegut la seva influència−, en part a causa del seu esperit de renovació amb cada nou disc i al seu ús innovador dels samplers. Tot i que tenen molta influència en la música electrònica actual, generalment se'ls classifica dins del gènere alternatiu.


Depeche Mode van aparèixer el 1980 com a quartet format per Dave Gahan, Martin Gore, Andrew Fletcher i Vince Clarke, tots ells arrelats a Essex i, en el cas dels tres últims membres, fins i tot companys d'escola. Clarke va deixar el grup el 1981, després de l'edició del seu primer àlbum, Speak & Spell. El seu substitut, Alan Wilder, va formar-ne part des del 1982 fins a l'any 1995, després de l'àlbum Songs of Faith and Devotion i la seva corresponent gira promocional. Des de llavors han continuat la seva carrera com a trio.


A l'octubre de 2017 fou nomenat un dels candidats a entrar al Rock and Roll Hall of Fame pel 2018.


Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila