Billy Joel



William Martin Joel, més conegut com a Billy Joel (barri del Bronx, Nova York, 9 de maig de 1949) és un pianista i cantautor estatunidenc. Artista prestigiós, Billy Joel ha rebut sis Premis Grammy durant la seva carrera, aturada parcialment d'ençà del 1993.


Billy Joel va nàixer al barri del Bronx a Nova York però es va criar a Hicksville, en un barri obrer. El seu pare, Howard (que es deia anteriorment Helmuth), havia nascut a Alemanya i era el fill de Karl Amson Joel, un home de negocis alemany, que, arran de l'adveniment del règim nazi, va emigrar a Suïssa i més endavant als Estats Units. La mare d'en Billy Joel, Rosalind Nyman, havia nascut a Anglaterra. Tots dos pares eren de confessió jueva. Després de divorciar-se el 1960, el pare del cantant tornà a Europa i s'instal·là a Viena. Billy Joel té una germana, Judith Joel, i un germanastre, Alexander Joel, que és un director d'orquestra clàssica prestigiós a Europa i l'actual director musical del Staatstheater Braunschweig.


El pare del futur cantant era un gran pianista i així Billy començà ben jove a manifestar un interès considerable devers la música, sobretot la música clàssica. Aprengué aleshores a tocar el piano, i aquest lleure feu que els altres infants de la seva edat se’n burlessin. Arran d'aquell assetjament freqüent Billy va decidir de fer classes de boxa per a poder defensar-se. Va progressar bastant ràpidament, guanyà 22 combats, i així va poder participar en torneigs com el "golden gloves"; amb tot abandonà després que un adversari li trencà el nas.


Va estudiar a l'institut Hicksville però no s'hi va diplomar, ja que havia d'ajudar sa mare després del divorci tocant el piano en un bar musical, la qual cosa afectà greument la seva escolaritat. Decidí aleshores d'aturar l'escola per a engegar una carrera musical.


Quan només tenia 14 anys va formar part d'un grup que havia fundat, the Echoes, que gaudí de cert èxit local. El grup canvià de nom diverses vegades i s'anomenaren the Emeralds i finalment the Lost Souls i el 1967 Joel deixà els seus companys per a tocar amb els Hassles. El grup publicà diversos àlbums però no significaren cap èxit de vendes notable. Així al cap de pocs anys de vida, el grup es va desfer el 1969. Arran d'aquesta dissolució Billy Joel va formar el duo Attila amb el bateria dels Hassles, Jon Small. Aquesta nova formació tampoc no durà gaire, després d'haver publicat un àlbum el juliol del 1970, el grup es disgregà a l'octubre següent, ja que Joel va tenir una relació amb la dona d'en Small, Elizabeth, amb qui es va casar després.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila