Björk



Björk Guðmundsdóttir; Reikiavik, 21 de novembre de 1965), coneguda simplement com Björk, és una cantant, compositora, multiinstrumentista, actriz, escriptora, DJ i productora insular. Es reconeix per fer música experimental i avantguardista amb la qual cosa ha recollit gran reconeixement a nivell internacional, tant de crítica com de públic. Varis de sus àlbums han aconseguit el top 10 a la llista Billboard 200: el más reciente es Utopia (2017).


Björk ha aconseguit que 41 dels seus senzills van arribar als primers 30 a les llistes musicals de tot el món, també ha posicionat 22 èxits al top 20 al Regne Unit, inclosos alguns dels seus majors èxits com «It's Oh So Quiet», « Army of Me» i «Hiper-balada». Björk ha venut més de 40 milions d'àlbums a tot el món fins al 2011, sent la cantant alternativa amb més àlbums venuts dels temps. En aquest mateix any respectivament, Björk va ser inclòs a la llista dels 100 artistes més influents del segle. Així mateix, també ha estat inclòs a la revista Rolling Stone com una de les cantants i compositors més influents de l'època actual, incloent la seva inclusió a la llista dels 200 artistes més influyents dels últims 25 anys per Pitchfork el 2021.​ Björk també Ha estat nominat 14 vegades als Premis Grammy.


Va passar els seus primers anys a Reikiavik Islandia, on es va convertir en vocalista professional als doce anys al publicar el seu primer àlbum, Björk. L'àlbum va tenir èxit a Islandia, però no ha estat publicat fora del país. Tras haver format algunes bandes post-punk, Björk va saltar a la fama com una de les cantants principals del grup de rock alternatiu The Sugarcubes, mantenint un seguiment del culte als Estats Units i el Regne Unit.​ Tras la desintegració del grup, Björk es va mudar. a Londres, on va començar una carrera en solitari.


Debut, el seu segon àlbum, llançat l'any 1993, no només va establir la seva nova direcció artística, sinó que també es va convertir en un èxit internacional. Debut Tour fue su primera gira internacional, en 1993-1994. Va llançar una sèrie d'àlbums en els que va adoptar diversos gèneres musicals, des del jazz fins a l'electrònica i la música experimental, obtuvo l'aclamació de la crítica i va seguir treballant amb importants dissenyadors de moda, productors i fotògrafs.​ Els seus vídeos musicals, dirigits. per reconocidos directors com Michel Gondry, també han estat aclamats per la crítica. Els seus majors èxits inclouen temes com «It's Oh So Quiet», «Human Behaviour», «Hyper-ballad», «Army of Me», «Violently Happy», «Big Time Sensuality», «Pagan Poetry», «Hidden Place» i «Batillerat».


Björk va protagonitzar la pel·lícula Dancer in the Dark (2000), de Lars von Trier, la qual va guanyar la Palma d'Or al Festival de Cannes. La seva interpretació li va valer el premi a la millor actriz de dicho festival i una nominació al Globo d'Or a la millor actriu. Sense embargo, decidió no tornar a actuar, optant per centrar-se exclusivament a la música.


La seva discoteca Biophilia es va convertir en el primer àlbum de la història en ser llançat en format app-album, el qual és un eBook amb objectes 3D interactius, pel·lícules, animacions i diagrames basats en dades científics reals, amb imatges de la NASA, l'Agència. Espacial Europea i l'Agència Japonesa d'Exploració Aeroespacial.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila