Chris de Burgh



Chris de Burgh (Venat Borni, Santa Fe, Argentina, 15 d'octubre de 1948) és un compositor i cantant argentí-irlandès nascut a Argentina, autor de The Lady in Red, cançó de 1986 que va ser Núm. 1 a l'UK Singles Chart i Núm. 3 al Billboard Hot 100.


Va signar el seu primer contracte amb A&M Records el 1974, i va actuar com a teloner de Supertramp durant la seva gira Crime of Century, guanyant amb això una petita base d'admiradors. El seu àlbum debut "Far Beyond These Castle Walls" de febrer de 1975 no va tenir una bona repercussió. Al juliol va presentar un senzill anomenat "Turning Round" pertanyent a l'àlbum abans nomenat, presentat fora de Regne Unit i Irlanda com a "Flying". Aquest no va tenir bona acollida al Regne Unit, però va romandre a la primera posició al Brasil per 17 setmanes.


Això es va convertir en una constant per al compositor/cantant, ja que cadascun dels seus àlbums dels '70 no va tenir bona repercussió al Regne Unit ni als Estats Units, mentre que va tenir gran acollida en altres països europeus i també sud-americans. El 1981 va tenir la seva primera entrada a les llistes d'èxits del Regne Unit amb "Best Moves", una recopilació dels seus àlbums anteriors.


Això va possibilitar que per a 1982 llancés "The Getaway" que va aconseguir el número 30 a les llistes d'èxits del Regne Unit, i el número 43 als Estats Units, gràcies al senzill "Don't Pay the Ferryman". El següent àlbum de Chris, "Man on the Line", també va tenir bona acceptació, ubicant-se en la posició 69 als Estats Units i en la posició 11 al Regne Unit.


Va ser molt reeixida la seva balada The Lady in Red a fins de 1986. La cançó es va posicionar com a número u a les llistes d'èxits del Regne Unit (número 3 als Estats Units) i el seu àlbum relacionat "Into the Light" va aconseguir el número 2 a Regne Unit (número 25 a Estats Units). El Nadal d'aquell any, un rellançament de la cançó de Nadal de Chris, del 1976, A Spaceman Came Travelling es va convertir en un èxit al Regne Unit. "Flying Colours", l'àlbum que va seguir a "Into the Light", va entrar a les llistes d'èxit britàniques com a número u després de la seva presentació el 1988, encara que aquest no va tenir el mateix èxit als Estats Units.


Chris mai va aconseguir tornar a posicionar-se a les llistes d'èxits dels Estats Units i la seva fortuna comercial va començar a decaure lleument a Gran Bretanya a principis dels anys 1990, encara que va retenir encara el seu èxit a la resta del món. Això va ser degut principalment a la inactivitat del seu segell discogràfic A&M Records (divisió Regne Unit) a Estats Units. El 1997 va compondre el tema There's A New Star Up in Heaven Tonight, dedicat a Lady Di, el qual va ser editat com a senzill i inclòs al compilat Now and Then.


El 2007, un concert a Teheran va ser planejat per a juny o juliol de 2008, juntament amb la banda local Arian, la qual cosa hauria d'haver convertit Chris en el primer cantant occidental a anar a l'Iran després de la revolució de 1979. No obstant això el concert mai no es va dur a terme perquè no va obtenir el permís del govern iranià per actuar en aquest país.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila