Eminem




Marshall Bruce Mathers III (Saint Joseph, Missouri, 17 d'octubre de 1972), conegut pel seu nom artístic Eminem (sovint estilitzat EMINƎM), és un raper, productor discogràfic i actor estatunidenc. Eminem és considerat un dels millors cantants de rap de la història. També se'l coneix pel seu alter ego Slim Shady, el costat malvat i violent de l'artista. De fet, el seu primer àlbum d'estudi, amb el qual es va fer popular l'any 1999 als Estats Units, porta el títol The Slim Shady LP. El disc, produït pel prestigiós productor i cantant de rap Dr.Dre, fou guardonat amb el premi Grammy al Best Rap Album i Best Rap Solo performance per 'My name is'", durant la cerimònia quaranta-dosena dels Grammy Awards l'any 2000. El seu àlbum següent, The Marshall Mathers LP, va vendre 1.9 milions de còpies la primera setmana, convertint-se en el primer cantant de rap en assolir aquesta xifra. Eminem va guanyar una major popularitat, on destaca el seu propi segell discogràfic Shady Records, i va portar el seu grup D12 a un reconeixement general.


És fill de Deborah Mathers-Briggs i Marshall Bruce Mathers, Jr, descendeix d'escocesos, anglesos i, llunyanament, de suïssos i alemanys.


Poc després del seu naixement, el seu pare va abandonar la família. Fins als dotze anys, Mathers i la seva mare es mudaren a diversos pobles i ciutats de Missouri (inclosos St. Joseph, Savannah i Kansas City) abans d'anar a Warren, Michigan, un suburbi de Detroit. Sent adolescent va adquirir una còpia de l'àlbum de Beastie Boys, Licensed to III. Mathers es va afeccionar a interpretar hip-hop. A 14 anys, amb el pseudònim de M&M, va entrar en un grup anomenat Bassmint Productions i va publicar el seu primer EP anomenat Steppin' Onto The Scene. Més tard van canviar el nom a Soul Intent i als voltants de 1995 van publicar un senzill anomenat «Fuckin' Backstabber» amb el segell discogràfic Mashin' Duck Records.


Tot i ser inscrit a l'escola Lincoln High School a Warren, sovint participava en batalles de freestyle a l'Osborn High School, obtenint l'aprovació del públic d'underground hip-hop. Va repetir novè curs tres vegades a causa d'absències injustificades i finalment va abandonar l'escola a 17 anys.

Eminem, després d'unir-se a Interscope, publicà The Slim Shady LP i en un any va aconseguir tres discs de platí. El contingut de les lletres de les seves cançons provocaren moltes controvèrsies. En la cançó «97 Bonnie and Clyde», Eminem descriu un viatge realitzat amb la seva filla petita en el qual porten els cadàvers de la seva dona, el de la seva amant i el del seu fill. A la cançó «Guilty Conscience» Eminem encoratja un home a assassinar la seva dona i la seva amant mentre Dr. Dre intenta evitar-ho.


Eminem participà en el segon àlbum pòstum de The Notorious B.I.G., Born Again amb el tema «Dead Wrong», que va ser publicat com un segon senzill.



The Marshall Mathers LP, publicat el maig del 2000, va vendre 2 milions i mig de còpies en molt poc temps. Al primer senzill de l'àlbum, «The Real Slim Shady», la lletra explica, entre altres coses, que Christina Aguilera va tenir sexe oral amb Fred Durst (Limp Bizkit) i Carson Daly (de MTV TRL). En el tercer senzill, «Stan» (on fa servir la cançó original de Dido, «Thank you»), conta la història d'un fan tan obsessionat amb ell que acaba suïcidant-se perquè no rebia resposta a les seves cartes.


El gran èxit del segon àlbum va fer que la controvèrsia que envolta Eminem cresqués encara més, especialment quan van nominar The Marshall Mathers LP al Grammy com millor disc de l'any.


Encara que sempre havia dit que les seves lletres havien de prendre's seriosament, i que ell no tenia res en contra dels homosexuals o les dones, el grup de drets dels homosexuals GLAAD va organitzar un boicot contra ell, al qual va respondre cantant la cançó «Stan» amb el cantant Elton John. En acabar l'actuació va abraçar a John per demostrar-li que no tenia res en contra dels homosexuals.


Eminem, en tant com un dels sis membres del grup de rap D12, va participar en l'àlbum Devil's Night, publicat l'any 2001. L'àlbum va ocupar l'espai dels multiplatinum. Contenia el senzill «Purple Pills» que també va esdevenir polèmic. A «Blow My Buzz», cançó que forma part de la banda sonora de The Wash de 2001, Eminem hi va fer un cameo (aparició breu).

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila