Janet Jackson



Janet Damita Jo Jackson (16 de maig de 1966, a Gary, Indiana) és una cantant de pop afroamericana i actriu de cinema. Novena filla de la família Jackson, és la germana petita de Michael Jackson. Viu a Henderson a l'Estat de Nevada.

Janet Jackson és la petita de la família Jackson. De petita somiava a ser jockey, però a casa dels Jackson, tothom era músic. Als 7 anys es va trobar en escena per primera vegada amb els seus germans, els Jackson Five, que feien un concert a Las Vegas. El públic va quedar embruixat pel carisma de la filla petita del clan Jackson.


Es va llançar a la comèdia i va aparèixer en diverses comèdies de situació, entre les quals Different Strokes, Good Times i Fame, però el seu pare, Joseph Jackson, preferia que fes una carrera musical més que no pas cinematogràfica.

Els seus dos primers discs (Janet Jackson i Dream Street) van tenir poc èxit. Pel que fa a la seva vida privada, es va casar amb James Debarge (del grup Debarge) quan tenia només 18 anys, matrimoni que no durarà més de sis mesos.


El 1986 va aconseguir un èxit mundial amb l'àlbum Control produït per John McClain, però sobretot pel tàndem Jimmy Jam i Terry Lewis, d'antics músics de Prince, reconvertits en productors. El so de l'àlbum era voluntàriament orientat Minneapolis Sound, el corrent musical més de moda en aquell temps i característic dels èxits What Have You Done for Me Lately i Nasty. Des de llavors, Janet es va desmarcar de les seves col·legues per les seves coreografies impressionants, el seu sentit del detall irreprotxable i un so revolucionari. Quedava tanmateix a l'ombra de Madonna i de Whitney Houston que venien més discs que ella. Tanmateix, Janet s'exiliarà durant dos anys i prepararà un àlbum que farà empal·lidir de gelosia les seves competidores directes.


El seu successor, el «groovesc» Rhythm Nation 1814, va ser publicat el 1989 i va conservar el mateix equip de productors. L'àlbum evoca el racisme, els problemes del carrer i les dificultats socials.. Era intrigant pel seu títol i el seu contingut molt fosc, als antípodes dels àlbums de l'època. Els singles es van vendre com panets, ocupant les classificacions americanes (set cançons de l'àlbum van atènyer entre 1989 i 1991 el top 5 del famós Billboard Hot 100 i quatre van atènyer el 1r lloc), i la seva gira triomfal la va propulsar cap al rang d'estrella internacional, estatus que no deixarà més. El 1990, esdevé la més gran venedora de discs de l'any i va recollir una quantitat impressionant de premis, entre els quals 14 Billboard Music Awards i diversos American Music Awards, MTV i fins i tot un Premi Grammy en la categoria Best Long Form Video. D'altra banda, va rebre la seva estrella al Passeig de la Fama de Hollywood. Però més important, amb el seu àlbum, es va convertir en un model per a nombrosos joves, tant el seu compromís per la causa dels nens desfavorits o els enganxats a la droga. I malgrat propòsits poc comercials, aconsegueix vendre més discs que Madonna i Paula Abdul, les seves dues principals rivals.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila