Steppenwolf




Steppenwolf és un grup de rock dels anys 1960 i 1970. Format a Califòrnia sobre la base de la banda canadenca Sparrow. Famoses van ser les seves cançons Magic Carpet Ride i Born to Be Wild (que va aparèixer a la pel·lícula de Dennis Hopper Easy Rider de 1968).


Van prendre el nom de la novel·la Steppenwolf (El llop estepari) de l'escriptor alemany Herman Hesse. Steppenwolf és considerat com un dels pioners del Hard Rock juntament amb Cream, Led Zeppelin, Blue Cheer, The Kinks i Deep Purple.

Als quatre anys, John Kay (fundador de la banda), després d'haver escapat amb la seva mare de Prússia, va fugir d'Alemanya Oriental a Alemanya Occidental (cosa que va cantar en els temes Renegade de Steppenwolf i The Wall de Rise and Shine), i es va instal·lar amb la seva família a Hannover. Va emigrar al Canadà l'any 1958.


Steppenwolf té els seus orígens a la banda de blues de Toronto The Sparrows, formada el 1964 i que tocava en cafès del barri de Yorkville. El 1967 la banda es va establir a San Francisco, Califòrnia, Estats Units; on van començar a tocar música folk. Va ser el productor Gabriel Mekler, de la discogràfica Dunhill Records de Los Angeles, va ser el que els va proposar endurir el seu so, cosa que els va acabar apropant al hard rock i convertint-los, ja com a Steppenwolf. De fet, el terme heavy metall es va obtenir d'uns versos de la cançó Born to Be Wild. La seva formació original va ser la de John Kay (veu i guitarra), Jerry Edmonton (bateria), Michael Monarch (guitarra), Goldie McJohn (teclats) i Rushton Moreve (baix).


El 1968, Nick St. Nicholas, que ja havia tocat amb The Sparrows, substitueix a Rushton Moreve al baix. El seu tercer senzill, Born to Be Wild, els va catapultar a la fama en arribar al número 2 de les llistes del Billboard; un any després va ser inclosa en la pel·lícula Easy Rider. La cançó va ser escrita per Mars Bonfire (Dennis Edmonton), antic membre de Sparrow i germà de Jerry. John Kay declararia: "Cada generació pensa que va néixer per ser salvatge, i identifiquen aquesta cançó com el seu himne".


L'èxit va continuar amb cançons com "Magic Carpet Ride" de Steppenwolf the Second (1968) i "Rock Me" d'At Your Birthday Party (1969). el 1970, en ple èxit, van publicar el que, per a molts fans de la banda, és el seu millor disc: el doble LP Steppenwolf Live. El disc es va editar entre Monster (1969) i Steppenwolf 7 (1970), els àlbums més polititzats de la banda, en què van criticar la política nord-americana de l'era Nixon.


La banda es va separar el 1971, després de la publicació del també polític For Ladies Only, iniciant John Kay la seva carrera en solitari, al costat de Kent Henry (guitarra), George Biondo (baix), Hugh O'Sullivan (teclats) i Penti. Whitey" Glan (bateria), que van ser substituïts per Danny Kortchmar, Lee Sklar, Mike Utley i Russ Kunkel, respectivament. Steppenwolf es van reformar el 1974 i van editar el LP Slow Flux, però es van tornar a dissoldre el 1976. Durant el període entre 1977 a 1980, la banda es va reunir per girar en directe, aquesta vegada sense Kay. Fins i tot van arribar a gravar un nou disc d'estudi, Night of the Wolf el 1979, que roman inèdit. John Kay va formar una nova versió de la banda a principis dels anys 80, anomenats John Kay and Steppenwolf amb els quals va gravar quatre discos entre ells Wolf Tracks (1982), Paradox (1984), Rock & Roll Rebels (1987) i Rise & Shine (1990). El 2010, el seu vocalista original, John Kay s'allunyaria definitivament de l'agrupació.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila