XTC



XTC va ser una banda britànica de rock inicialment parteix del moviment new wave de finals dels anys 1970, originària de la ciutat de Swindon, Anglaterra.


Es va mantenir activa entre 1977 i 2005, caracteritzant-se per una permanent evolució, des dels seus inicis «quasi punk» fins als seus darrers treballs caracteritzats pels superbs arranjaments instrumentals i vocals, i les seves notables lletres. Mai va gaudir de grans èxits comercials, malgrat que va tenir alguns reconeixements als rànquings del Regne Unit i Canadà, amb temes com Making Plans for Nigel (1979) i Sense Working Overtime (1982).


El duet format per Andy Partridge (Malta-1953) en guitarra i veu, i Colin Moulding (Swindon-1955), en baix i veus, es forma el 1972, utilitzant noms com Helium Kidz o Star Park, amb els que comencen a fer-se coneguts a la seva ciutat, rebent fins i tot un reconeixement del comunicat del diari New Musical Express com a «banda promesa». Els seus primers temps reconeixen influències tant dels New York Dolls com de l'emergent escena punk de Nova York. El 1973 se'ls va unir el baterista Terry Chambers i poc després el teclista Jonathan Perkins, que va ser substituït per Barry Andrews el 1976. A partir d'aquell moment la banda finalment es decideix per un nom definitiu, XTC.

Molts suposen que el nom de la banda remet a la paraula èxtasi (en anglès Ecstasy), però els seus integrants sempre han afirmat que només es tracta de tres lletres de l'alfabet. Fins i tot la possible relació amb la droga "èxtasi" és rebutjada pels músics, ja que encara que el fàrmac MDMA va ser inventat al voltant de 1910, recentment se'l va començar a anomenar vulgarment "èxtasi" a mitjans dels '80, mentre que la banda va ser batejada d'aquesta manera als anys 70. En una entrevista concedida per Andy Partridge al periodista Brett Milano a finals de 1984 se'l va consultar sobre això, al que va respondre “Nosaltres vam començar a anomenar-nos així cap a 1975. Comencem fent una mena de punk , ja que estàvem bojos pels New York Dolls. Al principi ens anomenàvem The Helium Kids, volíem assemblar-nos als Dolls i actuar com els Stooges. Vam triar finalment el nom XTC perquè pensem que seria meravellosament fàcil de veure imprès. música, curt i fort i sense escombraries innecessàries al voltant.Després hem descobert totes aquestes altres coses anomenades XTC, l'anticonceptiu als Estats Units, l'aeronàutica, la beguda en llauna. recordo, però sóc massa vell ja per utilitzar-la”.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila