Gustavo Cerati


Gustavo Adrián Cerati (Barracas, Buenos Aires, 11 d'agost del 1959-Núñez, 4 de setembre del 2014) va ser un músic, cantautor i productor discogràfic argentí que va obtenir reconeixement internacional per haver estat el líder, vocalista, compositor i guitarrista de la banda de rock Soda Stereo. Part de la premsa especialitzada i músics ho consideren com un dels artistes més influents del rock llatinoamericà.


Influenciat per The Beatles i The Police Cerati va integrar diverses agrupacions des de la seva adolescència i el 1982 va fundar la banda de rock llatí Soda Stereo. Líder i principal compositor del conjunt, a partir de Signes (1986) la seva forma de fer cançons va començar a madurar, i la seva consolidació la va aconseguir al començament dels anys 1990 amb Cançó animal, en què tornava a les arrels del rock argentí dels anys 1970. Paral·lel a la seva carrera amb el grup, el 1992 va publicar a duo amb Daniel Melero l'àlbum Colores santos considerat un dels primers a Sud-amèrica a incloure música electrònica, ia l'any següent el primer com a solista, Amor groc. El seu gust per l'electrònica el va portar a incorporar-la als darrers treballs amb Soda Stereo. Després de la separació de la banda, va llançar Bocanada (1999) i Sempre és avui (2002), on va mostrar més el seu interès pel gènere que va manifestar lliurement als seus projectes alterns Pla V i Oci amb l'edició d'àlbums i presentacions que li van donar més difusió a aquest tipus de música.


El 2006, va reprendre l'estil roquer amb el seu quart disc Ahí vamos, que va rebre elogis del públic i de la crítica, aquest treball conté alguns dels seus èxits en solitari com Crimen, L'excepció, Adéu, Llac a el cel» i «Em quedo aquí». El 2007, es va reunir amb Soda Stereo després de deu anys de separació en una gira que va reunir més d'un milió d'espectadors. El 2010, va quedar en estat de coma després de patir un accident cerebrovascular, després de finalitzar un concert en què promocionava el seu últim àlbum, Força natural (2009). Va morir a l'edat de 55 anys a causa d'una aturada respiratòria el 2014.


Cerati va ser un prolífic sesionista, va estar com a guitarrista convidat en temes de Caifanes, Babasònics i Los Brujos, i va col·laborar en cançons amb Charly García, Andrés Calamaro, Fito Páez, Shakira, Andy Summers, Roger Waters i Mercedes Sosa, entre d'altres. Al llarg de la seva carrera com a solista, va vendre més de set milions de discos i va guanyar nombrosos premis, entre ells Grammy Llatí, MTV, Konex i Gardel. El 2012, la revista Rolling Stone va posicionar Cerati al setè lloc dels cent millors guitarristes del rock argentí.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila