Joaquín Sabina



Joaquín Ramón Martínez Sabina (Úbeda, 12 de febrer de 1949), conegut com a Joaquín Sabina, és un cantautor, poeta i pintor espanyol.

Ha publicat disset discos d'estudi i set en directe i ha col·laborat amb diferents artistes cantant duets i realitzant altres col·laboracions. Els àlbums en directe són enregistraments d'actuacions en què ha intervingut en solitari o juntament amb altres artistes: La mandrágora (1981), juntament amb Javier Krahe i Alberto Pérez; Joaquín Sabina i Viceversa en directe (1986), al costat de la banda Viceversa; Ens sobren els motius (2000); i Dos ocells d'un tret (2007) amb Joan Manuel Serrat. S'estima que ha venut més de deu milions de discos i també ha compost per a altres artistes com Ana Belén, Andrés Calamaro o Miguel Ríos, entre d'altres. En la seva faceta literària ha publicat nou llibres amb recopilacions de lletres de cançons o poemes publicats al setmanari Interviú.


El 2001 va patir un lleu infart cerebral que va posar la seva vida en perill, recuperant-se unes poques setmanes més tard sense patir seqüeles físiques, però veient-se immers en una important depressió, cosa que el va portar a abandonar els escenaris un temps. Durant el seu retir, va publicar Digues-m'ho al carrer (2002), al qual seguiria el seu divuitè àlbum, Alleugeriment de dol (2005), les cançons del qual reflecteixen com va influir l'incident en la seva forma de pensar. Va aconseguir tres discos de platí per Vinagre i roses (2009) i un d'or per Lo niego todo (2017), els seus últims discos fins ara.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila