John Cale



John Davies Cale (Carmarthenshire, 9 de març de 1942) és un músic, compositor, multiinstrumentista i productor discogràfic gal·lès. Va ser membre fundador de la banda de rock nord-americà The Velvet Underground. Al llarg de sis dècades de carrera, Cale ha experimentat en diferents gèneres musicals com rock, drone, clàssica, avant-garde i electrònica.


Va estudiar música al Goldsmiths College de la Universitat de Londres, abans de traslladar-se el 1963 a l'escena musical del centre de la ciutat de Nova York, on va actuar com a part del Theatre of Eternal Music i va formar The Velvet Underground. Des que va abandonar la banda el 1968, Cale ha publicat 16 àlbums d'estudi en solitari, inclòs l'aclamat Music for New Society. Cale també ha adquirit reputació com a productor aventurer, treballant en els àlbums de debut de diversos artistes innovadors, com The Stooges i Patti Smith.


John Davies Cale va néixer el 9 de març de 1942 a Garnant, a la vall industrial d'Amman, a Gal·les, fill de Will Cale, miner de carbó, i de Margaret Davies, professora de primària. mare parlava i ensenyava gal·lès a Cale, cosa que va complicar la relació amb el seu pare, encara que va començar a aprendre anglès a l'escola primària, al voltant dels set anys. La BBC va gravar Cale tocant una tocata que va compondre principalment a les tecles negres del piano a l'estil d'Aram Khachaturian. La seva mare va ser internada per un càncer de mama quan tenia 11 anys.


Després de descobrir el seu talent per a la viola, Cale va estudiar música al Goldsmiths College de la Universitat de Londres. Allà va organitzar un primer concert de Fluxus, A Little Festival of New Music, el 6 de juliol de 1964. També va col·laborar al curtmetratge Police Car i va publicar dues partitures a Fluxus Preview Review (juliol de 1963) per al naixent col·lectiu d'avantguarda. Va dirigir la primera interpretació al Regne Unit del Concert per a piano i orquestra de Cage, amb el compositor i pianista Michael Garrett com a solista. El 1963, va viatjar als Estats Units per continuar la seva formació musical amb l'ajuda i la influència d'Aaron Copland.


En arribar a Nova York, Cale va conèixer diversos compositors influents. El 9 de setembre de 1963 va participar, juntament amb John Cage i altres, en una marató de 18 hores d'interpretació al piano que va consistir a la primera representació completa de "Vexations" d'Erik Satie.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila