John Coltrane




 John William Coltrane (Hamlet, 23 de setembre de 1926-Nova York, 17 de juliol de 1967), també conegut com a Trane, va ser un músic nord-americà de jazz, saxofonista tenor i saxo soprano. Ocasionalment, va tocar el saxo alt i la flauta.


Tot i que també és molt controvertit, es tracta d'un dels músics més rellevants i influents de la història del jazz, a l'alçada d'altres artistes com Louis Armstrong, Duke Ellington, Charlie Parker i Miles Davis. Es va casar, en segones núpcies, amb la pianista de jazz Alice Coltrane (1937-2007).


La seva trajectòria musical va estar marcada per una constant creativitat i sempre dins de l'avantguarda, abraça els principals estils del jazz posteriors al bop: hard bop, free jazz i jazz modal. La discografia de Coltrane és considerable: va gravar al voltant de cinquanta discos com a líder en dotze anys i va aparèixer a més d'una dotzena de discos guiat per altres músics.


L'obra de Coltrane està conscientment vinculada al context sociohistòric en què va ser creada (en concret, a la lluita pels drets civils dels negres) i, moltes vegades, busca una mena de transcendència a través de determinades implicacions religioses, com es pot advertir en què és considerada per la crítica la seva obra mestra, A Love Supreme.


Una de les aportacions més ressenyables de Coltrane és la que es refereix a l'extensió dels solos de jazz, en eliminar-ne qualsevol límit temporal i deixar la seva extensió a l'arbitri de les necessitats de l'intèrpret (per això alguns temes de Coltrane sobrepassen , per exemple, els trenta minuts).

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila