Judas Priest



Judas Priest és una banda britànica de heavy metall fundada el 1969 a Birmingham, Anglaterra. La seva alineació inicial va estar liderada pel vocalista Al Atkins, per això la premsa ha nomenat aquesta primera etapa com a Al Atkin's Judas Priest. Més tard a mitjan 1970, Atkins es va unir a K.K. Downing, Ian Hill i John Ellis —provinents del grup Freight— que es considera la primera alineació oficial de l'agrupació.


Després d'alguns anys on no van aconseguir suport discogràfic i després d'alguns canvis en la formació, van debutar amb Rocka Rolla el 1974; amb Glenn Tipton com a guitarrista i amb Rob Halford i John Hinch, en reemplaçament d'Atkins i Ellis respectivament. Dos anys després van llançar Sad Wings of Destiny, considerat com un dels seus millors registres i que va iniciar el seu cicle més influent per al metall d'acord amb certs crítics amb els àlbums Sense After Sense, Stained Class, Killing Machine i la producció en viu, Unleashed in the East.


A principis dels vuitanta gràcies a British Steel i Point of Entry, es van consagrar als mercats mundials sobretot als Estats Units i Canadà. Més tard les produccions Screaming for Vengeance i Defenders of the Faith van arribar a ser els seus discos més pesats de la dècada. El 1986 va aparèixer el seu àlbum més controvertit, Turbo, que posseïa un nou so creat per guitarres sintetitzadores i l'ús de lletres més comercials. Amb Ram It Down del 1988 van retornar en gran mesura al seu so característic, però igual que el seu predecessor va rebre una varietat de crítiques.


El 1990 van llançar Painkiller, que va comptar amb Scott Travis en reemplaçament del baterista Dave Holland i que va obtenir molt bons comentaris de la premsa especialitzada. Després d'una gira especial el 1991 on van col·liderar amb Alice Cooper, Halford va anunciar la seva sortida de la banda, que va provocar un recés de gairebé cinc anys. El 1996 la resta del grup va decidir tornar als escenaris amb Tim “Ripper” Owens com a nou vocalista, de l'etapa del qual van publicar Jugulator el 1997, Demolition el 2001 i dos àlbums en directe.


Per a mitjan 2004 el rumor sobre el retorn de Halford a la banda es va concretar amb la gira de reunió, Reunited Summer Tour. El 2005 van llançar Angel of Retribution, que va aconseguir molt bones posicions a les llistes mundials i que en certes revisions fins i tot es va considerar com un dels seus millors treballs. Tres anys més tard van publicar el doble disc Nostradamus, un àlbum conceptual que relata la vida i l'obra del profeta francès, Michel de Nostradamus. Ja el 2014 va sortir a la venda Redeemer of Souls, que és la seva primera producció sense el guitarrista K.K. Downing, i que va ser recolzat per una gira que va contemplar dates fins al 2015.


Judes Priest és considerada la banda que va acabar de definir el gènere i com una de les més influents no només per al heavy metall, sinó també per al thrash, power, speed, glam, death i black metall, entre d'altres. D'altra banda, les seves vendes fluctuen entre els 45 i els 50 milions de còpies a tot el món12, a més de pertànyer des de l'any 2022 al Saló de la fama del Rock.


El seu nom prové de la cançó de Bob Dylan, "The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest".

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila