La Trinca



La Trinca era un grup de música i espectacle català format per Josep Maria Mainat, Toni Cruz i Miquel Àngel Pascual. Va ser un dels fenòmens musicals i escenogràfics més populars de la dècada dels 70 i primers anys vuitanta als Països Catalans. La seva original proposta artística es basava en la crítica social i política sempre amb humor, fent paròdia, i amb atrevides posades en escena.


Josep Maria Mainat i Toni Cruz solien agafar el mateix tren per anar a Barcelona, fent així coneixença i formant un temps després un primer conjunt amb Joan Titus., però la marxa de Titus per fer el servei militar va fer que s'hagués d'incorporar un nou membre per tocar el baix. L'escollit seria en Miquel Àngel Pasqual.. En aquella època (meitat dels anys 60), es comptabilitzaven a l'entorn d'uns dos mil conjunts musicovocals només a la província de Barcelona, la qual cosa vol dir que la majoria podia actuar amb una certa regularitat.. El primer conjunt que formarien era un quintet anomenat "The Vikings", format per Mainat (guitarra), Cruz (orgue elèctric), Pasqual (baix), un tal Mediavilla (guitarra solista) i Josep Mas (bateria) 


Els primers repertoris de The Vikings estaven farcits de cançons expressament per ser ballades: això volia dir controlar el repertori de tangos, boleros, valsos i txa-txa-txa; així com la última cançó de moda.. A totes les seves actuacions, enmig dels ritmes del moment, sempre sortia alguna creació pròpia, així com alguna peça del folklore català, passat pel sedàs del seu sentit de l'humor. Durant aquells anys es fan un munt d'actuar en petits night-clubs i en hotels. També van decidir catalanitzar-se el nom, passant a ser "Els Víkings".


La seva voluntat era anar professionalitzant-se, amb una cada vegada major exigència tècnica i procurant oferir una posada en escena impecable (la qual cosa comportava cotitzar-se més i apujar-se el catxet) i adopten un nom nou: els Enfants Terribles,incorporant al seu repertori versions de temes d'Elvis Presley o de The Beatles.


També en aquest moment (1968) canvien de bateria i fitxen en Guillem Coll. Aquell estiu són contractats per tocar tota la temporada a la plaça de braus de Sant Cebrià de Vallalta. L'actuació tipus era una part de cançons de moda i una segona part de repertori de cançons de taberna de diferents tradicions europees; i on hi colaven alguna cançó en català (tipus "La lluna, la pruna"). També són convidats per un conjunt d'Arenys, Els Seràfics a actuar a un espectacle, animant-los a cantar en català, concert que seria un èxit i que els faria prendre consciència que l'opció de cantar en català podia ser un factor clau. A més, la polèmica de Joan Manel Serrat en negar-se a cantar al Festival de la Cançó d'Eurovisió 1968 si no podia fer-ho en català significava que el fet que un grup decidís cantar en català adquiria un grau important de compromís polític.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila