Los Secretos



Los Secretos és un grup de música pop rock espanyol fundat a Madrid i que ha desenvolupat la seva carrera des dels anys 80 fins a l'actualitat. Se'ls ha relacionat habitualment amb la moguda madrilenya, arribant fins i tot a realitzar-se documentals a RTVE que diuen que aquesta va començar amb el renom1 Concert homenatge a Canito emès per l'espai de La 2 Popgrama, encara que ells han preferit sempre identificar-se amb els grups sorgits sota la influència de la New Wave britànica.


La seva formació ha canviat al llarg dels anys. En els primers anys, els canvis van ser forçats per les successives morts de dues de les seves bateries, primer Canito (a l'època en què el grup encara es deia Tos) i després el seu substitut, el també compositor i cantant Pedro Antonio Díaz, al que van fitxar després de posar un anunci a l'emissora Onda 2 després de la mort de Canito (tots dos eren compositors i cantants a més de tocar la bateria, i tots dos van tenir una gran influència en el grup). Al llarg dels anys el nucli principal dels Secrets va ser l'integrat pels germans Urquijo (1980-1984): Javier (05-nov-1958), Enrique (15-febr-1960 / 17-nov-1999) i Álvaro (22-jun-1962) a la primera època amb tres LP editats a Polydor; posteriorment Enrique i Álvaro juntament amb Ramón Arroyo, Nacho Lles i Steve Jordan amb la reunificació del grup el 1986 i un mini LP i un LP editats a Twins. La formació actual es compon d'Álvaro Urquijo (veu i guitarres), Ramón Arroyo (guitarres), Jesús Redondo (teclats), Juanjo Ramos (baix) i Santi Fernández (bateria).


Enquadrada en els seus orígens, juntament amb altres bandes com Nacha Pop, Mamá i Trastos, en el renovador moviment de música popular que es va anomenar nova onada madrilenya, Los Secretos s'han revelat a través de més de trenta anys en actiu, i gràcies a nombroses cançons considerades clàssiques (entre les quals figuren "Deixa'm", "Sobre un vidre mullat", "Vull beure fins a perdre el control" i "Però al teu costat", convertit en tot un himne no oficial del Llevant U. D.), com una de les agrupacions més importants de la història de la música pop rock espanyola.


La seva època de major èxit professional es va donar als anys 1990, quan van encadenar els reeixits àlbums Adéu tristesa i Canvi de plans i posteriorment el recopilatori Grans èxits. Un moment molt delicat en la seva història va arribar el 1999 amb la mort d'Enrique Urquijo, un cop dur que, no obstant, va contribuir a un renéixer de la banda amb la publicació de l'àlbum homenatge Al teu costat l'any 2000, que va comptar amb nombroses col·laboracions d'artistes propers al grup.


Els Secrets van tornar el 2002 amb un nou àlbum d'estudi sota el lideratge d'Álvaro Urquijo i des de llavors romanen en actiu, havent publicat un altre disc d'estudi (Una i mil vegades), un recopilatori en celebració dels 30 anys del grup i dos enregistraments en viu. El llançament d'un nou disc d'estudi, En este mundo raro, es va realitzar el setembre del 2011.


El 2015, després de dos anys de treball, presenten el disc de versions (Algo prestado) on homenatgen els autors i cançons que els han inspirat en la seva carrera musical.


El 2019 publiquen el seu catorzè treball, titulat El meu paradís, amb 12 temes originals.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila