Lucho Gatica



Luis Enrique Gatica Silva (Rancagua; 11 d'agost de 1928-Ciutat de Mèxic; 13 de novembre de 2018), més conegut com Lucho Gatica, «El Rei del Bolero»,1 va ser un cantant de boleros i actor xilè, considerat un dels més grans i més influents exponents del bolero. Va ser pare de l'actor mexicà Luis Gatica i oncle del productor musical xilè-nord-americà Humberto Gatica.


El 1949, Raúl Matas va gestionar el seu primer enregistrament, a duo amb Arturo Gatica i l'acompanyament del Duo Rey-Silva. Els germans van gravar quatre tonades en un disc de 78 RPM per a la filial xilena del segell Odeón. Aquestes tenien per títols «El martiri», «Tu que vas venent flors», «La partida» i «Tilín toló».


Sempre en un rol patern, Arturo va instar el seu germà a acabar la seva carrera, i de fet el diploma que acredita el seu títol de Mecànic Dental li va ser lliurat el dia 31 de juliol de 1951, però l'espai que va correspondre a la signatura de “interessat (sol·licitant del títol) va quedar en blanc. El duo dels germans Gatica va aconseguir aparèixer a la portada de la revista Ecran en vestits de huasos.


A la dècada de 1950, Xile va experimentar un canvi musical en imposar-se el bolero sobre el tango com a gènere musical favorit. El 1951, Lucho va conèixer a Santiago la vocalista cubana Olga Guillot i va gravar amb l'orquestra de Don Roy. El seu disc senzill amb el tema «Pell Canela» (1951), composició del porto-riqueny Bobby Capó i primerament gravat per aquest amb la Sonora Matancera, va arribar a ser un gran èxit a tot Llatinoamèrica.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila