Miriam Makeba



Zenzile Miriam Makeba (Johannesburg, 4 de març de 1932 - Castel Volturno, Caserta, 10 de novembre de 2008), coneguda també com a Mamá Àfrica, va ser una cantant sud-africana i activista pels drets humans, icona de la lluita contra el racisme i l'apartheid a Sud-àfrica.


La cantant va saber portar com ningú a l'escenari les tradicions i els vestits típics de la seva terra, en espectacles on la veu càlida i la gran presència eclipsaven els instruments ètnics que l'acompanyaven.8


Va aconseguir la seva màxima popularitat amb el tema afropop «Pata Pata» amb arrels al folklore xhosa de Sud-àfrica que va començar a interpretar el 1966 i que va ser difós a diferents països del món aconseguint els primers llocs en els rànquings de música pop. Aquesta cançó va ser versionada també per altres intèrprets, com el grup colombià The Silver Thunders el 1968, la mexicana Thalía, Chayanne o la banda Chébere. El 2020, el tema Pata Pata va ser l'elegit pel Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) va llançar una nova versió d'aquesta peça afropop amb arrel al folklore xhosa de Sud-àfrica amb la veu de la beninesa Angélique Kidjo, per donar suport la campanya de conscienciació de la lluita contra la COVID-19.


A Xile, Makeba va actuar a la tretzena edició del Festival Internacional de la Cançó de Vinya del Mar, el 1972. En aquest país era coneguda per la seva proximitat amb la figura del socialista Salvador Allende. En començar la seva actuació, va dedicar Pata pota a Allende i va exclamar «visca la revolució xilena!». El públic conservador la va esbroncar durant tot el temps que va estar a l'escenari, impedint-ne la presentació artística.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila