Orquesta Mondragón



L'Orquestra Mondragón és un grup musical espanyol creat el 1976 a Sant Sebastià, al voltant de la personalitat del cantant Javier Gurruchaga, considerada una de les formacions musicals pioneres en la fusió de la música i el teatre a Espanya. La banda se sustentava als seus inicis sobre dos grans pilars escènics: el cantant, Javier, divertit i excèntric, i Popotxo Ayestarán, còmic que valent-se únicament de la mímica convertia cada cançó en un petit gag humoristíc.


El nom del grup prové de la localitat guipuscoana de Mondragón.


Quan el grup es va fundar a la dècada de 1970 a Sant Sebastià, el nom de Mondragón s'associava al País Basc (especialment a Guipúscoa) de manera gairebé automàtica amb el famós sanatori psiquiàtric existent a la localitat (l'antic Balneari de Santa Àgueda on va ser assassinat Antonio Cánovas del Castell). Per als guipuscoans, per tant, enviar algú a Mondragón, és equivalent a anomenar-lo boig. El nom de la banda pretén per tant ser un elogi de l'esperit de bogeria amb què va néixer el grup.


La banda va llançar el seu primer àlbum, titulat Muñeca inflable el 1979, després d'una gira de concerts a manera de preescalfament que els va portar per tot el País Basc, incloent el Col·legi dels Àngels, centre escolar on Javier havia estudiat durant la seva infància. Un any abans, el 1978, havien arribat a Madrid, havent establert comunicació amb el productor Julián Ruiz, que va ser qui els va aconseguir un enregistrament per a la discogràfica EMI, apareixent així el 1979 al mercat el seu primer disc, que va comptar amb la col·laboració de Eduardo Haro Ibars (autor del cèlebre llibre Gay rock) com a lletrista.


Va rebre unes excel·lents crítiques tant de públic com de premsa especialitzada. D'aquest primer àlbum se'n poden extreure èxits com «Posa't la perruca» o la pròpia «Nina inflable». Tot i que no va intervenir en aquest enregistrament, el guitarrista Jaime Stinus ja havia començat a col·laborar en les actuacions del grup.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila