Platero i Tu



Platero i Tu va ser un grup basc de rock and roll format a finals dels anys 1980 i dissolt el 2001. Té influències de grups com Lleny, AC/DC o Status Quo, i guitarristes com John Fogerty de Creedence Clearwater Revival, allunyant-se del rock radical basc que triomfava al moment de la creació de la banda. Les seves cançons parlen de bars, drogues i amors. Deu el seu nom a la famosa obra de Juan Ramón Jiménez: Platero i jo.


Platero i Tu es va formar a Bilbao a finals de la dècada de 1980. Juantxu i Uoho van començar tocant en un grup anomenat Kea ("fum" en eusquera) amb què es va gravar una maqueta de quatre temes.1 Després de la dissolució d'aquesta , van començar a assajar junts i Jesús García Castilla es va unir més tard als assajos com a bateria. Un dia Juantxu va convidar a Fito el desembre de 1989, veí seu, al local per veure un dels assajos, van estar tocant cançons de Leño i Rory Gallagher i finalment va acabar entrant a formar part del grup com a veu i guitarra. El primer concert de la banda va ser com a grup convidat d'un concurs de rock a Plencia (Biscaia) el 17 de febrer de 1990.


Amb els diners de les seves primeres actuacions graven als estudis Arion de Pamplona la seva primera maqueta el juliol de 1990, i van prendre el nom de Platero i Tu que més tard seria el definitiu. La maqueta, que van anomenar Burrock'n roll, es va editar aquell mateix any amb molt poques còpies i ara és una veritable peça de col·leccionista (2.000 còpies).


El 1991 la productora barcelonina Welcome Records es posa en contacte amb ells per gravar el seu primer disc, acabaré borratxo, als estudis Lin; encara que la promoció del disc no va ser prou bona i amb prou feines van ser coneguts fora de Bilbao. Tot i així els va valer perquè els coneguessin uns caçatalents de la multinacional DRO, que va reeditar Burrock`n Roll el 1992 com el seu segon àlbum, reconfigurant la llista de cançons i millorant la producció.


Aquest mateix any, entre febrer i març de 1992 van gravar el seu tercer disc, Molt deficient, amb alguns dels temes que es farien clàssics als concerts de la banda, com "El frec del teu cos". A més, compten amb la col·laboració de Rosendo en el tema "Sense solució". Amb aquest disc fan una gira que ronda el centenar de concerts.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila