Radio Futura




Radio Futura va ser un grup musical de rock espanyol dels anys 1980 i 1990. Reunits el 1979, després d'un primer disc (Música moderna, 1980) de cert abast emmarcat en l'anomenada Movida madrilenya, i després de reestructurar la seva formació, van iniciar una carrera de èxit amb successius discos durant la dècada de 1980 (La llei del desert / La llei del mar, D'un país en flames i La cançó de Juan Perro). Si els dos primers aprofundien en diverses influències presents a la música europea contemporània, especialment l'anglosaxona, progressivament el grup va anar iniciant un camí cap a les arrels i les estructures musicals llatines que va donar lloc a La cançó de Juan Perro, un dels discos fundacionals de el que posteriorment es va acabar anomenant rock llatí. L'inici dels anys noranta va portar els seus dos últims discos (Veneno a la pell i Terra per ballar), fins a la seva dissolució el 1992.


Encara que la formació inicial incloïa Herminio Molero (compositor i sintetitzadors) i Javier Pérez-Grueso -Javier Furia- (percussió electrònica, veu), aviat tots dos van abandonar el grup. Els components serien a partir de llavors els germans Santiago (veu, guitarra) i Luis (baix) Auserón, juntament amb Enrique Sierra (guitarra solista). Carlos (Solrac) Velázquez, a la bateria, seria posteriorment substituït.


La influència de Radio Futura com a precursors del rock llatí i, en general, com un dels grups de rock més importants de la història de la música espanyola, s'ha deixat sentir des de la seva dissolució. Va ser considerat el millor grup espanyol de la dècada dels 80 per diverses emissores de ràdio i revistes especialitzades, i nomenat el 2004 "millor grup espanyol dels últims 25 anys" pels oients de Ràdio Nacional d'Espanya (Ràdio 3). 2006, a través d'una enquesta entre 156 músics, la revista Rolling Stone va incloure set de les seves cançons entre les 200 millors del pop-rock espanyol, l'únic grup a arribar a aquesta xifra.


El 2012 el periodista i crític musical Jesús Ordovás els va definir com "el grup de rock més important i influent de la recent història de la música pop espanyola". En altres ocasions s'ha parlat de Radio Futura com la "cúspide creativa de la Movida" ".


Els tres integrants fonamentals del grup van continuar després d'aquest curses en solitari. Santiago Auserón és conegut actualment pel nom artístic de Juan Perro.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila