Thelonius Monk



Thelonious Sphere Monk (Rocky Mount, Carolina del Nord, 10 d'octubre de 1917, Nova Jersey, 17 de febrer de 1982) va ser un pianista i compositor nord-americà de jazz.


El seu estil interpretatiu i compositiu, format plenament el 1947, amb prou feines va variar en els 25 anys següents. Pianista fundador del bebop, va tocar també sota l'influx de l'hard bop i del jazz modal. És conegut pel seu estil únic d'improvisació, així com per haver compost diversos estàndards de jazz com "Round Midnight", "Straight No Chaser", "52nd Street Theme" i "Blue Monk". Monk és el segon compositor de jazz amb més enregistraments després de Duke Ellington.


Les composicions i les improvisacions de Monk presenten dissonàncies i girs melòdics angulars i són coherents amb la seva aproximació poc ortodoxa del piano, que combinava un atac altament percussiu amb un ús abrupte i dramàtic de l'alliberament de tecles canviades, silencis i vacil·lacions.


Monk era conegut pel seu aspecte distintiu, que incloïa vestits, barrets i ulleres de sol. També era conegut per un hàbit idiosincràsic durant les presentacions: mentre altres músics seguien tocant, Monk s'aturava, s'aixecava i ballava durant uns moments abans de tornar al piano.


Monk és un dels cinc músics de jazz que han aparegut a la portada de la revista Time (els altres són Louis Armstrong, Dave Brubeck, Duke Ellington i Wynton Marsalis).

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila