Alan Stivell



Alan Stivell, pseudònim d'Alan Cochevelou (6 de gener de 1944), és un cantautor i arpista francès de Bretanya, conegut per fusionar la música tradicional bretona amb sons contemporanis com el rock, així com amb les músiques d'altres països cèltics (Escòcia, Irlanda, Gal·les). Les lletres de Stivell estan escrites en una gran varietat d'idiomes: diverses llengües celtes (principalment bretó, la llengua dels seus pares), francès i anglès. Sovint utilitza dues llengües o més en un mateix tema.


Stivell ha introduït (o reintroduït, des del seu punt de vista) l'arpa cèltica a la música de Bretanya. També ha modernitzat aquesta música i ha contribuït enormement a la difusió, tant nacional com internacional. Als seus inicis musicals, Stivell es va fer cèlebre per les seves reelaboracions del repertori tradicional, amb gran varietat d'arranjaments i ja llavors una clara influència de la música gaèlica (irlandesa i escocesa) i gal·lesa. Més tard, Stivell ha anat actualitzant progressivament la seva música amb aportacions diverses, aconseguint un estil de folk-rock alhora personal i eclèctic, molt sofisticat.


Tot i que universalista (en els seus enregistraments expressa sovint la seva fe en la unitat i la reconciliació de tots els éssers humans) és així mateix un fervent defensor de l'autodeterminació bretona i del pancel·lisme. Alguns li retreuen, com a la resta de panceltistes, la seva adscripció a un model romàntic i erroni del folklore bretó basat en una suposada afinitat amb la cultura musical de les illes britàniques. Tot i això, el valor de la seva obra i la seva importància en la revitalització de la música de la seva terra són fets indiscutibles.


El seu nom artístic, Stivell, significa en bretó «manantial que brolla amb força».

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila