Donald Fagen



Donald Jay Fagen (n. 10 de gener de 1948) és un músic, compositor i cantant nord-americà de jazz-rock i un membre fundador de la banda Steely Dan. Des de 1982 alterna la seva carrera com a solista amb la seva participació a la banda Steely Dan (formada per ell mateix juntament amb el guitarrista Walter Becker).


Nascut el 10 de gener de 1948 a Passaic (Nova Jersey), al si d'una família jueva, Donald Fagen va créixer a l'àrea suburbial de Kendall Park. Va començar a escoltar rock'n'roll sent encara un nen, però després d'un viatge al festival de jazz de Newport va començar a interessar-se per la música Jazz i estudiar piano. En la seva adolescència solia anar amb autobús a Manhattan a veure actuacions de músics com Charles Mingus, Sonny Rollins, Thelonious Monk o Miles Davis.


Després de graduar-se el 1965, va cursar Literatura Anglesa al Bard College, on va conèixer el músic Walter Becker. Durant la seva estada a la universitat, va fundar al costat de Becker diverses bandes de jazz, cap de les quals va tenir a penes recorregut, però es va forjar una relació professional entre tots dos músics que perduraria de per vida. A principi dels anys 70, el duo va començar a treballar com a compositors per a la companyia discogràfica ABC Records.


Fagen i Becker van formar Steely Dan el 1972 al costat dels guitarristes Denny Dias i Jeff "Skunk" Baxter, el bateria Jim Hodder i el cantant David Palmer, llançant el seu àlbum debut Can't Buy a Thrill al novembre d'aquest mateix any, aconseguint un considerable èxit de vendes. Durant els seus primers anys, la banda va estar publicant discos i realitzant gires però després del seu tercer àlbum la formació original es va dissoldre romanent únicament el duo Fagen/Becker que van continuar amb el projecte, amb el suport de músics de sessió. La banda va obtenir el seu major èxit en 1977 amb l'àlbum Aja amb el que van aconseguir un Grammy al millor arranjament per a àlbum, no clàssica. En 2010, va ser inclòs en el National Recording Registry de la Library of Congress. va incloure en el lloc 145 de la seva llista dels 500 millors àlbums de tots els temps.


A partir de 1981, Fagen i Becker decideixen aparcar per un temps Steely Dan per iniciar les seves respectives carreres en solitari Fagen llança el seu àlbum debut a l'octubre de 1982 sota el títol de The Nightfly. Amb més d'un milió de còpies venudes, va rebre un disc de platí i va arribar a assolir el lloc número 11 al Billboard Top 200. El primer senzill, "I.G.Y.", va aconseguir el 26 al Billboard Hot 100. The Nightfly va ser nominat al Grammy a la categoria de millor àlbum de l'any. Durant la major part de la dècada dels 80 va estar escrivint música per a bandes sonores. El 1993 va publicar el seu segon àlbum, Kamakiriad, produït pel seu vell amic Walter Becker.


A partir de la dècada dels 90 compagina la seva carrera en solitari amb una nova etapa de Steely Dan amb Walter Becker (f. 2017). Tots dos van ser inclosos al Saló de la Fama del Rock and Roll el març de 2001.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila