Emilio José



José Emilio López Delgado (Fernán Núñez, Còrdova, Espanya; 16 de juny de 1950), artísticament conegut com a Emilio José, és un cantautor espanyol.


Els seus pares, mestres d'escola, es van traslladar a Barcelona el 1962, amb set fills. Emilio José va començar a estudiar magisteri, però no va acabar la carrera. I no perquè triomfés aviat en la música, sinó perquè no li agradaven els estudis i va exercir diversos treballs administratius. Alhora va començar a escriure cançons imbuïdes d'essència rural, a la moda de la tornada a les arrels que s'estava produint a la cançó d'autor espanyola a finals dels anys 1960 i començaments dels 1970. Les seves cançons, amb el mateix sabor popular que les de Víctor Manuel o Andrés Do Barro. Va signar contracte amb la barcelonina Belter i va editar el seu primer àlbum, Campo ferido, amb temes de tall camperol com "Port pescador" i "Amb què et rentes la cara?". Encara que habitualment escriu la lletra i la música de les seves cançons, a "Barri dels mariners" va musicalitzar un poema de l'escriptor gadità José María Pemán. En altres discos posaria música a León Felipe ("Ser a la vida romaní"), els germans Machado ("Vaig somiar que tu em portaves") o als grans poetes andalusos a l'àlbum Poetes andalusos (1992).


El 1972 va començar la gira de festivals de la cançó. Aquest any va guanyar el premi de la Crítica al III Festival d'Almeria i va aconseguir el primer premi del VI Festival de Nadales Noves. El 1973 va triomfar al Festival de la Cançó Testimoni i va obtenir el seu major èxit en guanyar al Festival de Benidorm amb la seva composició "Soledad", tema amb què va aconseguir gran popularitat. Aquesta cançó l'han gravat nombrosos intèrprets i grans orquestres europees, encara que el major èxit internacional del tema va arribar quan el va gravar la cantant grega Nana Mouskouri que va vendre més de dos milions de còpies a tot Europa. A la seva abundant discografia espanyola cal afegir les edicions publicades a Hispanoamèrica, moltes d'elles inèdites a Espanya.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila