Ketama



Ketama és un grup musical gitano espanyol de flamenc-fusió i pop. Format originalment a principis de la dècada dels 80 per José Soto "Sorderita" (1961), Ray Heredia (1963-1991) i Juan José Carmona Amaya "El Camborio" (1960), posteriorment, els dos primers van abandonar el grup, completant-se amb l'entrada d'Antonio Carmona Amaya "Ajillo" (1965) i José Miguel Carmona Nen "Josemi" (1971), germà i cosí respectivament de Juan José.


Ketama va representar, fins a la seva dissolució el 2004, un dels representants més destacats de l'anomenat Nuevo flamenco.


A principis dels anys 1980 a Espanya, l'escena musical estava dominada per l'anomenada Movida madrilenya. En el context d'un país que sortia d'una dictadura de gairebé quatre dècades, l'eliminació de la censura i les possibilitats noves a l'abast van donar lloc a una multitud de noves formes d'expressió artística ia l'inici de la carrera musical d'autors amb inquietuds noves . El flamenc no n'era l'excepció; ja el 1979 Camarón de la Isla havia publicat “La leyenda del tiempo”, disc que segons la crítica havia iniciat l'obertura d'aquest gènere a tota mena de nous ritmes.

Al tablat madrileny Los Canasteros treballaven dos guitarristes, el granadí Juan Carmona El Camborio, fill de Juan Habichuela, i el jerezano José Soto Sorderita, tots dos provinents de famílies gitanes i flamenques antigues. Per revisar les seves àmplies i respectives herències musicals, i amb la companyia del madrileny Ray Heredia, fill del ballador Josele, com a vocalista, van formar Ketama (prenent el nom d'una vall del Marroc). Aviat es van convertir en el grup insígnia de la discogràfica Nuevos Medios, amb una proposta poc ortodoxa amb els cànons establerts.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila