Las Hijas del Sol




Las Hijas del Sol és un grup equatoguineà d'afropop conformat per Piruchi Apo Botupá i la seva neboda Paloma Loribo Apo coneguda artísticament com a Paloma del Sol, ambdues originàries de la illa de Bioko. Elles escriuen, canten i fan cançons tant en bubi com en espanyol. Van aconseguir l'èxit comercial amb la cançó «Ay! Corazón» el 2001 arribant al número u dels 40 Principals.


La seva primera participació pública va ser el 1992 dins una competència al Centre Cultural Hispano Guineano, on van guanyar premis per la millor cançó original i la millor coreografia. Aquell mateix any van viatjar per primera vegada a Espanya per intervenir tant a l'Expo de Sevilla com al Festival de l'OTI.


El seu àlbum debut va ser Sibèba, llançat el 1995, que és una barreja de les seves pròpies composicions amb música bubi més tradicional, i aquestes, cantades tant en bubi com en espanyol. Sibèba («allò que es vol aconseguir»), pot ser traduït com «un lloc de salvació reservat per al millor» i l'àlbum parla de les tradicions tant bubis com catòliques i dels problemes a què s'enfronten actualment els immigrants equatoguineans a Espanya. El 1995, la revista anglesa Folk Roots va col·locar l'àlbum en la primera posició del seu llistat anual. Aquest exitós àlbum també va ser llançat a tota Europa, a més d'Estats Units, Canadà i Japó.


El 1999 participen a la pel·lícula Pecata minuta, de Ramón Barea.


Actualment Paloma i Piruchi segueixen carreres en solitari, totes dues a la cançó. Paloma del Sol és escriptora, recentment ha escrit Contes d'Àfrica i forma part de la Plataforma de Dones Artistes, presidit per Cristina del Valle. El seu primer disc es diu Goza de la Vida publicat a l'octubre de 2010 Piruchi també la llançat un nou disc, anomenat Remember Africa.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila