Luís Cobos



Luis Cobos Pavón (Camp de Criptana, Ciudad Real, 30 d'octubre del 1948) és un músic, compositor i director d'orquestra espanyol. Actualment és president de l'entitat de gestió d'Artistes Intèrprets o Executants (AIE) i president de l'Acadèmia Llatina de l'Enregistrament "The Latin Recording Academy".


A finals dels 60, Luis Cobos va formar part del grup de rock Conexión, amb el qual va editar un LP i diversos senzills per al segell Movieplay.


Als anys 80 va treballar i va participar com a arranjador en àlbums i temes d'Electro-pop i tecno-pop per a solistes i grups de la moguda madrilenya. Orquestra Mondragón, Obús, àlbum prepara't (1981), Tino Casal, Olé Olé i el primer àlbum de Mecano entre uns altres. La seva gran oportunitat va arribar el 1982, quan va gravar als estudis Abbey Road de Londres amb The Royal Philharmonic Orchestra l'àlbum Zarzuela, que unia i actualitzava fragments del gènere "chico". El disc va assolir la xifra d'un milió de vendes i el van seguir altres projectes treballant amb pasdobles a Sol i ombra (1983) o amb ranxeres a Mexicà (1984).


Els seus següents LP es van encimbar igualment i de forma immediata al primer lloc a les llistes de vendes a Espanya: "Més Zarzuela" (1985), Capriccio russo (1986), Tempo d'Itàlia (1987), Vienna Concerto (1988) i " Opera Magna" (1989). A més d'Espanya, va tenir èxit comercial a Regne Unit, Bèlgica, Finlàndia, Alemanya, Argentina, França o Portugal[cita requerida]. Durant aquesta època, a més, va compaginar la seva activitat de director d'orquestra (el que inclou a la Simfònica de Viena, The Royal Philharmonic Orchestra de Londres, l'orquestra simfònica de Los Angeles (EUA) la Kansai Philarmonic del Japó, la Simfònica de Moscou, la Simfònica de RTVE o la Simfònica de la RAI) amb la de compositor. Va crear temes per a veus tan dispars com Plácido Domingo, José Carreras, Julio Iglesias, Ana Belén, Isabel Pantoja i Joaquín Sabina[cita requerida].


Després del seu experiment musical dels vuitanta, a la dècada següent els seus enregistraments incloïen pràcticament les composicions completes. És el cas de Suite 1700, "Amor", Vent del Sud (amb la Gran Orquestra Tropical de Puerto Rico), Oscars, "Viva Mèxic" i uns altres. El 1998 va publicar La dansa dels corceles, dedicat als cavalls de la Reial Escola Andalusa de l'Art Eqüestre.


També, des de l'any 2004, és director del Festival Internacional de la Música celebrat a l'estiu a la seva localitat natal de Camp de Criptana (Ciudad Real).


El 2016, va ser distingit com a fill adoptiu de la localitat de Montiel (Ciudad Real) per la creació del so i lletra de l'himne de Montiel.


El 2020 compon la cançó-vals “Brindo” per al grup Taburete en el seu àlbum “La broma infinita”.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila