Billy Swan



William Lance Swan (12 de maig de 1942) és un cantant i compositor nord-americà de música Country.

Swan va néixer a Cape Girardeau, Missouri. Durant la seva infància va aprendre a tocar la bateria, el piano, la guitarra i va començar a compondre les primeres cançons. El seu primer èxit professional ho va aconseguir el 1962, quan Clyde McPhatter va gravar "Lover Please", una cançó composta per Swan per a la seva banda, Mirt Mirly & the Rhythm Steppers, que el grup havia gravat prèviament amb el segell discogràfic propietat del músic Bill Black.​ La versió de McPhatter va aconseguir el número 7 de la llista Billboard Hot 100.


Swan es va instal·lar a Memphis per treballar amb Black, però la relació professional entre tots dos es va truncar aviat a causa de la mort d'aquest el 1965. Es va mudar llavors a Nashville, on va començar una prolífica carrera com a compositor de temes country per a altres artistes, incloent Conway Twitty , Waylon Jennings i Mel Tillis. El 1969, Swan va realitzar el seu debut com a productor discogràfic, amb "Polk Salad Annie" de Tony Joe White. També va tocar el baix per a Kris Kristofferson i va signar un contracte per a gravar en solitari amb Monument Records.


El 1972 va publicar el seu primer àlbum en solitari sota el títol de "Rock on With Rhythm" que incloïa el tema "Lover Please". El seu major èxit va arribar el 1974 amb "I Can Help", un tema rockabilly que va assolir el cim de la llista Billboard Hot 100, així com les llistes d'èxits de diversos països. Swan va escriure la cançó amb l'ajuda d'un òrgan RMI que Kristofferson i la cantant Rita Coolidge li havia comprat com a regal de casaments. Posteriorment va gravar altres àlbums amb els segells Monument, A&M i Epic, encara que cap d'ells va arribar a assolir el nivell d'èxit aconseguit amb "I Can Help".

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila