Ryuichi Sakamoto



Ryūichi Sakamoto (Tòquio, Japó, 17 de gener de 1952) és un músic, activista, compositor, productor, escriptor, cantant, pianista i actor japonès. Actualment viu a Tòquio i Nova York. Va començar la seva carrera el 1978 com a membre de la banda pionera a la música electrònica Yellow Magic Orchestra (YMO), on va tocar els teclats i ocasionalment va ser vocalista. La banda va ser un èxit internacional, amb èxits com Computer Game / Firecracker (1978) i Behind the Mask (1978), escrita i cantada per Sakamoto.


Actualment es troba enfocat en la seva carrera com a solista, en què va debutar amb l'àlbum de música experimental fusion The Thousand Knives of Ryūichi Sakamoto (1978); posteriorment va publicar l'àlbum pioner B-2 Unit (1980), que inclou el clàssic de la música electro Riot in Lagos. Després de la separació de YMO el 1983, va produir més àlbums en solitari, incloent col·laboracions amb diversos artistes internacionals a través dels noranta. Va començar a actuar ia compondre música per a cinema amb Merry Christmas Mr. Lawrence (1983), en què va interpretar un dels personatges principals i en va realitzar la banda sonora. La cançó Forbidden Colours que va compondre pel film es va convertir en èxit a nivell mundial i va guanyar un premi BAFTA per la banda sonora del film. Després va guanyar un Óscar i un Grammy per la banda sonora de L'últim emperador (1987), també va guanyar dos Globus d'Or pel seu treball de música per a cinema. Addicionalment, va compondre la música per a l'obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992.


A principis dels anys noranta, va tenir una breu reunió amb YMO, tocant un rol instrumental dels moviments techno i acid house de l'època, abans que es tornessin a separar. La composició musical Energy Flow (1999), coneguda de manera alternativa com a Ura BTTB en el seu senzill. Ocasionalment ha treballat en animes i música de videojocs, com a compositor i guionista. A finals dels 2000, es va reunir novament amb YMO, mentre componia música per a cinema. El 2009, li va ser atorgat l'Ordre de les Arts i les Lletres pel Ministre de Cultura de França per les seves contribucions musicals.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila