18 de Desembre




 Tal dia com avui de ...

1938.

Neix Chas Chandler, a Heaton (Regne Unit). Va ser baixista del llegendari grup de blues rock dels seixanta The Animals. Després del final, va ser el mànager i productor de Jimi Hendrix, del qual va ser impulsor de la seva carrera. També va produir Slade. Va morir el 1996.


1943.

Neix Keith Richards, a Dartford, Kent (Anglaterra). Guitarrista i líder amb Mick Jagger de The Rolling Stones. Veí de la infància de Mick Jagger, es van retrobar casualment el 1960 i tots dos van veure que els agradava la mateixa música, el blues i el rhythm and blues, amb rapidesa es van fer amics i van començar a pensar en música, van muntar un grup primerenc i es van integrar a la banda d'Alexis Corner, els Blues Incorporated, als quals també es van unir Brian Jones i el pianista Ian Stewart. Hi va haver la llavor dels Rolling Stones, que va començar a girar al voltant d'un projecte dirigit per Jones. Al cap de poc el grup va començar a gravar (expulsant Stewart) i després de les versions inicials que nodrien el seu repertori, Richards i Jagger es van posar, no sense esforç, a compondre els seus primers temes, cosa que a poc a poc els portaria a aconseguir el poder musical i empresarial de la banda, per a la qual cosa també va ser essencial la vida dissipada de Jones, que va acabar per abandonar quan els Rolling Stones ja eren un fenomen de masses a gran part d'Europa i Estats Units. La resta és història.


1948.

Neix Laurent Voulzy (de nom real Lucien Voulzy), a París (França). Cantautor pop. Va començar la seva carrera als anys seixanta, com a guitarrista de Pascal Danel, alhora que escrivia temes per a Alain Souchon. Durant els seixanta va començar a gravar, aconseguint el seu moment de major popularitat amb el tema de 1977 Rockollection.


1953.

Neix Elliot Easton, a Nova York (Estats Units). Guitarrista del grup de la new wave novaiorquesa The Cars. Des de 1985 ha enregistrat ocasionalment en solitari i ha estat integrant de Creedence Clearwater Revisited.


1990.

Els madrilenys Burning graven, entre aquest dia i el següent, a la sala Universal Sud de Madrid el seu doble àlbum “En directo”. Com a convidats (un clàssic dels discos en viu espanyols) hi participen Joaquín Sabina, Los Secretos, Loquillo, Rosendo, Antonio Vega i Miguel Ríos.


2000.

Mor Kirsty MacColl, atropellada per una llanxa mentre nedava a la platja de Cozumel (Mèxic). Tenia 41 anys. Cantautora de folk rock, era filla del cantautor Ewan MacColl. Va iniciar la seva trajectòria musical el 1978, propera al punk rock.


2001.

Mor Gilbert Bécaud, de càncer de pulmó, a París (França). Tenia 74 anys. Cantant de chanson i pop francès. De petit va estudiar piano al Conservartori de Niça. Va debutar professionalment durant la Segona Guerra Mundial, actuant en cabarets i va començar a escriure les seves primeres cançons, que canten tant Édith Piaf com Yves Montand, així com música per a pel·lícules. Durant els anys cinquanta va començar a gravar les seves pròpies cançons, i el 1961 va obtenir un èxit enorme amb la immortal 'Et maintenant', que va acabar per fer la volta al món i es va gravar en multitud d'idiomes.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila