25 de Desembre



Tal dia com avui de ...

1907.

Neix Cab Calloway, a Rochester, Nova York (Estats Units). Cantant de jazz als inicis del gènere. Va liderar la seva pròpia orquestra entre les dècades dels trenta i quaranta, on van militar Ben Webster i Dizzy Gillespie. Durant els cinquanta i els seixanta, convertit en una estrella del jazz, es va deixar voler pel cine. Va morir el 1994.


1937.

Neix O’Kelly Isley, a Cincinnati, Ohio (Estats Units). Cantant i compositor del grup de soul Isley Brothers. Va morir el 1986.


1942.

Neix Enrique Morente, a Granada (Espanya). Cantaor flamenc. Va debutar professionalment el 1964 i va gravar per primera vegada el 1967. Durant els anys vuitanta va assumir noves formes musicals, entre el classicisme i la modernitat. Va morir el 2010.


1945.

Neix Noel Redding, a Folkstone, Kent (Anglaterra). Tot i que guitarrista, va ser el baixista de The Jimi Hendrix Experience, on es va incorporar seleccionat per Chas Chandler, mànager de Hendrix. Va morir el 2003.


1954.

Neix Annie Lennox, a Aberdeen, Escòcia (Regne Unit). Cantant i teclista d'Eurythmics. Va començar als anys setanta amb el grup The Tourists, on ja hi havia Dave Stewart. Junts van donar forma a Eurythmics, que des del 1981 va aconseguir grans èxits pop a la dècada dels vuitanta. Des del 1992 grava en solitari, espaiant els llançaments dels seus discos. També és una activa lluitadora per causes socials.


1954.

Mor Johnny Ace (de nom real John Marshall Alexander) en enganxar-se un tret amb un revòlver: mai va quedar clar si jugant a la ruleta russa o en demostrar-li a un company de la seva banda que l'arma no estava carregada. Tenia 25 anys. Va ser un cantant de rhythm and blues que va començar a gravar el 1952, al segell Duke Records.


1957.

Neix Shane MacGowan, a Kent (Regne Unit). Cantant, compositor i líder del grup dels vuitanta The Pogues. Als noranta va gravar un parell de discos sota el nom de The Popes, per tornar al grup principal.


1964.

Neix Bob Stanley, a Horsham, Sussex (Anglaterra). Component del grup de pop Saint Etienne.



1974.

Mor Nick Drake, a Tanworth-in-Arden (Anglaterra), per una sobredosi d'antidepressius, se suposa que es va tractar d'un suïcidi, encara que no va quedar mai clar. Tenia 26 anys. Cantautor folk rock de curta carrera a causa, precisament, de la seva prematura mort.


1995.

Mor Dean Martin (de nom real Dino Paul Crocetti), per una fallada respiratòria, a Beverly Hills, Califòrnia. Tenia 78 anys. Actor, elegant crooner i gran bevedor. Va compartir escenari com a integrant del Rat Pack, amb Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. i Peter Lawford.


2006.

Mor James Brown, d'atur cardíac, a Atlanta, Geòrgia (Estats Units). Tenia 73 anys. Va ser un dels pilars essencials sobre els quals se sustentava el soul, del que va ser un dels seus primers creadors, així com del funk; se'l coneixia com el Padrí del Soul.


2008.

Mor Eartha Kitt, a Weston, Connecticut (Estats Units), a causa d'un càncer de còlon. Tenia 81 anys. Cantant de jazz i pop tradicional i actriu.


2009.

Se suïcida Vic Chesnutt, a Athens, Geòrgia (Estats Units) després de romandre diversos dies en coma a causa d'una sobredosi de relaxants musculars. Tenia 45 anys. Paraplègic després de patir un accident de cotxe als 18 anys, va néixer a Jacksonville (Florida). Es va moure en diferents gèneres però sempre al voltant del folk. Els seus dos primers àlbums els va produir Michael Stipe, de R.E.M.


2016.

Mor George Michael, al seu domicili d'Oxfordshire, als 53 anys. Cantant, compositor i productor, Michael va formar part del duo Wham! juntament amb Andrew Ridgeley entre el 82 i el 86. El 87 va debutar com a solista amb el disc “Faith”, amb el qual va superar els 20 milions de còpies venudes a tot el món.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila