28 de Desembre



 Tal dia com avui de ...

1946.

Neix Edgar Winter, a Beaumont, Texas (Estats Units). Cantant, teclista i saxofonista de hard rock, és germà de Johnny Winter. La seva carrera professional va arrencar amb el seu germà, per, el 1970, començar a gravar en solitari, encara que sempre s'ha vist eclipsat per la popularitat de Johnny. El 2006 es va unir als All Stars de Ringo Starr en qualitat de teclista.


1950.

Neix Alex Chilton, a Memphis, Tennessee (Estats Units). Cantant i guitarrista de rock. Va formar el seu primer grup, Box Tops, quan tenia 16 anys, aconseguint un gran èxit el 1967 amb la cançó 'The letter'. Després de la dissolució de Box Tops, Chilton va formar Big Star, amb els quals va arribar a publicar tres àlbums –“#1 Record”, “Radio city” i “Third/Sister”– abans de separar-se el 1974. La banda va tornar a reunir-se a 1993 i el 2005 va llançar el seu quart disc, “In space”. Entre 1975 i 2005 Chilton va publicar deu discos en solitari. Va morir el 2010.


1958.

A Barcelona (Espanya), Manuel de la Calva i Ramón Arcusa actuen per primera vegada, l'esdeveniment té lloc als estudis de Ràdio Barcelona. Volen que els presentin amb el nom de The Dinamic Boys, però el presentador Enrique Fernández assegura no saber anglès i opta per presentar-los com el Duo Dinámico. Acaba de néixer una de les formacions essencials de la història del pop espanyol. Ells són els veritables pioners del pop i el rock a Espanya des que el 1959 comencen a gravar, primer èxits forans i posteriorment temes propis, i es destaquen ràpidament com uns autors d'enorme talent. Durant tota la dècada dels seixanta els seus èxits van ser continus.


1959.

Neix Ana Torroja, a Madrid (Espanya). Cantant del grup dels vuitanta Mecano, després de la dissolució del grup, va seguir en solitari.


1976.

Mor Freddie King, d'una fallada cardíaca, a Dallas, Texas (Estats Units). Tenia 42 anys. Guitarrista i cantant de blues. Instal·lat des del 1950 a Chicago, va unir en la seva forma de tocar la guitarra els estils blues de Texas, més rural, i de Chicago, elèctric i urbà. Els seus primers enregistraments els va realitzar com a músic de sessió dels segell Chess i Parrott, els seus propis discos van començar a arribar des del 1957. Encara que avui és un músic força oblidat, va ser una de les influències de referència dels músics britànics dels anys seixanta adscrits al rhythm and blues, com Eric Clapton o Mick Taylor.


1983.

Mor Dennis Wilson, ofegat a Marina del Rei, Califòrnia (Estats Units). Tenia 39 anys. Vocalista i bateria de The Beach Boys. El 1977 va publicar el seu únic disc en solitari “Pacific Ocean blue”.

2008.

Mor Vincent Ford, als 68 anys, com a conseqüència de la diabetis que patia. Ford ja va patir l'amputació de les dues cames dos anys abans a causa de la diabetis. Va ser autor de la cançó 'No woman no cry', popularitzada per Bob Marley, del qual va ser company al gueto Trench Town de Kingston (Jamaica), als anys seixanta. Marley va incloure 'No woman no cry' al seu àlbum de 1974 “Natty dread”, convertint-se en un dels seus majors èxits. Ford també va contribuir amb diverses cançons a l'àlbum que Marley va editar el 1976, “Rastaman vibration”.


2015.

Mor John Bradbury, bateria de la banda britànica The Specials, als 62 anys.


2015.

Lemmy Kilmister, líder dels britànics Motörhead, mor a causa d'un càncer agressiu, als 70 anys.


2018.

Mereix el cantant de boleros Ramón Calabuch Bastida, més conegut com a Moncho, a Mataró, als 78 anys, com a conseqüència d'una parada cardiorespiratòria. Nascut al barri de Gràcia de Barcelona, Moncho actuava professionalment des dels 14 anys, interpretant principalment boleros, encara que es va iniciar a la rumba. Al llarg de la seva carrera, va gravar 34 discos i va treballar amb o va versionar Serrat, Mari Trini, Alexandre Sanz, Diego el Cigala, Sergio Dalma, Antonio Carmona, Estrella Morent, Sabor de Gràcia, Diego el Cigala, Miguel Poveda, Pau Donés , Rosari, Dyango, Lolita Flores, Joan Baptista Humet, Passió Vega…


2018.

Mor Ray Sawyer, cantant i cofundador de Dr. Hook, després d'una breu malaltia, als 81 anys. El 1967, Sawyer va perdre un ull en un accident de trànsit i des de llavors va utilitzar un pegat. La seva semblança amb el Capità Garfi de Peter Pan va ser el motiu que la nova banda es denominés Dr. Hook & the Medicine Show. Després de publicar els seus dos primers discos, el 1975 van escurçar el nom a Dr. Hook. Tot i que el seu rol a Dr. Hook era el de segona veu i esporàdicament percussionista, Sawyer va ser el cantant solista d'un dels principals èxits del grup: “The cover of Rolling Stone”, el 1972.


2020.

Mor l'intèrpret i compositor mexicà de boleros Armando Manzanero, als 85 anys, víctima del COVID-19, a un hospital de la capital mexicana. Manzanero va ser autor de més de quatre-cents boleros. Alguns, com “Esta tarde vi llover”, “Somos novios”, “Llévatela”, “Voy a apagar la luz” o “Contigo aprendí”, estan entre els més apreciats del gènere, en el que va ser una de les figures més destacades i un dels més grans compositors.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila