30 de Desembre



 Tal dia com avui de ...

1928.

Neix Bo Diddley (de nom real Elles Otha Bates McDaniel), a McComb, Mississippi (Estats Units).  Va morir el 2008.

1934.

Neix Del Shannon (de nom real Charles Weedon Westover), a Grand Rapids, Michigan (Estats Units). Va ser un dels primers rockers de la segona onada del rock (la dels primers anys seixanta), convertint-se en tot un ídol juvenil. El seu estil es va anar suavitzant amb el pas del temps i durant anys va funcionar al circuit europeu de la nostàlgia. El seu nom es va estudiar per substituir Roy Orbison als Traveling Wilburys quan aquest va morir, però una sobredosi d'antidepressius va acabar amb ell abans que la proposta prosperés. Dentre les seves cançons, la que més ha transcendit és la inoxidable 'Runaway'. Es va suïcidar el 1990.


1937.

Neix Noel Paul Stookey, a Baltimore, Maryland (Estats Units). Vocalista i guitarrista del trio de folk dels anys seixanta Peter, Paul & Mary.


1942.

Neix Michael Nesmith, a Dallas, Texas (Estats Units). Va ser cantant i guitarrista del grup dels seixanta The Monkees, considerada una formació de laboratori creada, imitant els Beatles, per a televisió. El 1966 van llançar 'I'm a believer', single compost per Neil Diamond que els va portar al capdamunt de les llistes de vendes.


1945.

Neix Davy Jones, a Manchester (Anglaterra). Als Estats Units va formar part com a cantant de The Monkees. Va morir el 2012.


1946.

Neix Patti Smith (de nom complet Patricia Lee Smith), a Chicago, Illinois (Estats Units). Cantant i poeta. El 1974 va gravar el seu primer single ia l'any següent va llançar l'elapé “Horses”, un debut exultant de poderós rock elèctric. El seu tercer treball, “Easter”, contenia el seu major èxit, 'Because the night', escrita juntament amb Bruce Springsteen. A finals dels anys vuitanta es va retirar, reapareixent el 1996. Només enregistra de tant en tant, però a la seva obra sempre cal parar-hi atenció, per la cura dels seus textos i l'intens de les seves interpretacions. Va ser una de les grans icones femenines del rock de finals dels setanta.


1947.

Neix Jeff Lynne, a Birmingham (Anglaterra). Guitarrista, cantant i productor. Després de diversos grups amateurs, el 1970 es va integrar a The Move, col·laborant en els dos últims àlbums del grup. El 1971 va donar forma a The Electric Light Orchestra (ELO), un grup entre el rock, el pop i el simfònic, que va obtenir alguns grans èxits durant aquesta dècada. Dentre els seus discos destaca clarament “Eldorado”, de 1974. Durant els anys vuitanta es va bolcar en la producció per a altres artistes, com Roy Orbison, Tom Petty i George Harrison, amb els quals, amb l'addició de Bob Dylan, donaria forma a els Traveling Wilburys. El 1994 va produir un tema dels Beatles partint d'una maqueta que havia deixat John Lennon. També ha gravat en solitari, tot i que se sol refugiar sota l'anagrama de l'ELO.


2004.

Mor Artie Shaw (de nom real Arthur Jacob Arshawsky), a Thousand Oaks, Califòrnia (Estats Units). Tenia 94 anys. Clarinetista de jazz a l'edat daurada del gènere, els anys quaranta i cinquanta, en ple domini de les big bands.


2009.

Mor el guitarrista australià Rowland S. Howard, a Heidelberg, Victòria (Austràlia), a causa d'un càncer de fetge. Tenia 50 anys. Va ser membre de Birthday Party. El 1973, Howard i Nick Cave van fundar el grup Boys Next Door. La banda, a partir del 1980, va passar a denominar-se Birthday Party. Ocasionalment, Howard va col·laborar amb els Bad Seeds de Cave. En solitari va publicar dos elepés.



Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila