23 de març



 Tal dia com avui de ...

1944.

Neix el compositor minimalista Michael Nyman, a Londres (Anglaterra). Es va donar a conèixer signant bandes sonores per al cineasta Peter Greenaway, però va ser la música de “El piano”, del 1993, la que el va posar al punt de mira internacional, permetent que les seves obres personals aconseguissin arribar al gran públic, encara que fos sota l'etiqueta "new age".


1945.

Neix Franco Battiato, a Jonia (Itàlia). En els seus primers anys va ser intèrpret de peculiaríssim pop, debutant el 1965 amb el single 'L'amore e'partito', publicat sota el nom de Francesco Battiato, que aquest mateix va defensar al festival San Remo. El 1967 va gravar el single: 'La torre' / 'Le reazioni'. Als anys setanta va orientar la seva música cap a l'experimentació i la música electrònica, amb discos com “Fetus” (1971), “Pollution” (1972), “Melle le Gladiator” (1975) o “L'Egitto prima delle sabbie” ( 1978). El 1979, amb “L'era del cinghiale bianco”, inicia una nova etapa com a cantautor, en què es barregen el pop, el rock, l'electrònica i les músiques ètniques, aconseguint grans èxits durant els anys vuitanta, quan fins i tot comença a adaptar els discos al castellà. Va morir el 18 de maig de 2021.


1949.

Neix Ric Ocasek, a Baltimore, Maryland (Estats Units). Líder de The Cars, grup de la new wave format a Boston el 1976. El grup es va separar el 1988, però Ocasek ja gravava en solitari des del 82. El 2010 va encoratjar una reunió dels Cars, que van gravar un nou disc. Va morir el 2019.


1953.

Neix Chaka Khan (de nom real Yvette Marie Stevens), a Great Lakes, Illinois (Estats Units). Intèrpret de R&B, soul, funk… va començar la seva carrera com a vocalista del grup Rufus, però se la coneix sobretot pels seus enregistraments en solitari durant els darrers setanta i els primers vuitanta.


1968.

Neix Damon Albarn, a Londres. Cantant del grup de britpop Blur i músic inquiet que el 1999 va donar forma al grup virtual Gorillaz. També ha gravat en solitari i els darrers anys s'ha sentit interessat per les rítmiques africanes, participant en diversos projectes, com el supergrup The Good, The Bad & The Queen.


2006.

Mor Pío Leyva (de nom real Wilfredo Pascual), a Morón (Cuba). Soner cubà. Encara que va començar a gravar el 1950, va ser donat a conèixer internacionalment per “Bona Vista Social Club”.



2010.

Mikel Erentxun publica l'àlbum “Detalle del miedo”, amb què reorienta el rumb del seu so cap a un folk-rock de tall més clàssic que en produccions precedents.


2011.

S'edita l'àlbum “El inventor del rompehielos”, de Sergio Makaroff.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila