Bill Haley



William John Clifton "Bill" Haley (6 de juliol de 1925 - 9 de febrer de 1981) va ser un dels primers músics de rock and roll dels Estats Units. Per a moltes persones ell va ser el primer a popularitzar aquest estil musical a principis de la dècada de 1950 amb el seu grup Bill Haley & His Comets (nom inspirat pel Cometa Halley) i per milion de hits que van vendre milions de discs com, "Rock Around the Clock", "See You Later Alligator", i "Shake Rattle and Roll". Ell va vendre uns 100 milions de discos a tot el món.


Bill Haley va néixer a Highland Park (Michigan) amb el nom de William John Clifton Haley. Durant la Gran Depressió econòmica la seva família es traslladà a Boothwyn, Pennsilvània. Haley va dir que quan ell va fer una guitarra de mentida de cartró, els seus pares li'n van comprar una d'autèntica.


Bill va obtenir el seu primer treball professional als 13 anys.


L'any 1953 Haley va adaptar al rock and Roll la cançó de Sunny Dae and His nights (1952) titulada "Rock Around the Clock". No es va enregistrar en disc fins al 12 d'abril de 1954. Al principi no va tenir gaire èxit. Quan aquesta cançó aparegué en els títols d'inici de la pel·lícula de 1955 La jungla de les pissarres protagonitzada per Glenn Ford, arriba a ser la primera de la llista del Billboard durant 8 setmanes. Amb això a Haley els mitjans de comunicació li varen donar el títol de "Father of Rock and Roll," i va ser seguit pels adolescents.


Ell mateix va admetre el seu alcoholisme però va morir per un tumor cerebral.


Haley, pòstumamament, va ser inclòs al Rock and Roll Hall of Fame el 1987. Té una estrella al Hollywood Walk of Fame.


Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila