Blue Öyster Cult



 Blue Öyster Cult és un grup nord-americà de rock psicodèlic i heavy metall format a Long Island, Nova York el 1967.


Les cançons més conegudes del grup són el senzill «(Don't Fear) The Reaper», de l'àlbum Agents of Fortune (publicat el 1976), «Godzilla» de l'àlbum Spectres (publicat el 1977) i «Burnin' for You» del àlbum Fire Of Unknown Origin (publicat el 1981).



L'embrió de Blue Öyster Cult es remunta al 1967, quan un grup de joves músics novaiorquesos formen el grup psicodèlic Cows, nom que més tard canviarien a Soft White Underbelly (una cosa així com «sota ventre blanc i tou», frase encunyada durant la Segona Guerra Mundial per Winston Churchill per referir-se a Itàlia); el nom va ser proposat pel lletrista i periodista musical Sandy Pearlman, col·laborador de la banda des del seu origen, i qui a la llarga seria el seu manager i productor històric.


La formació comprenia tres futurs Blue Öyster Cult, precisament Albert Bouchard (bateria), Allen Lanier (teclats) i Donald “Buck Dharma” Roeser (guitarra). Tenen l'oportunitat de tocar com a teloners de Jeff Beck, i uns mesos més tard recluten un nou vocalista, Eric Bloom, un misteriós personatge que portava sempre ulleres fosques. El so del grup estava fortament influït pel moviment àcid-psicodèlic que llavors estava de moda. Van canviar de nom per tercera vegada, ara a Stalk Forrest Group, i les coses van anar millor, gràcies al suport de Sandy Pearlman i del també periodista musical Richard Meltzer, aleshores van jugar la carta decisiva i, abandonant dubtes i vacil·lacions, van passar a un so pesat i agressiu.


Guanyant-se amb concerts aclaparadors la fama de «la banda més violenta de Nova York», van cridar l'atenció de la CBS, empresa que els fitxa per al seu catàleg el 1972, i ja amb el nom actual apareix el seu primer àlbum, Blue Öyster Cult, que unia el rock dur amb referències esotèriques, i una portada enigmàtica. Els problemes van començar aviat: acusats de nazisme, per un símbol que es veia en aquesta portada (que recordava vagament una esvàstica), van ser equiparats a una secta pels seus detractors. Aquest símbol, la famosa creu de Blue Öyster Cult, la base del qual apareix en forma de ganxo, va ser creat el 1972 per un artista anomenat Bill Gawlik, i adoptat per la banda com a logo oficial. En rigor, la creu és una adaptació modificada del símbol que representava el Tità Cronos a la Mitologia grega (o Saturn a la Mitologia romana). L'intrigant emblema apareixeria a cadascun dels discos del grup a futur, de vegades ocult i gairebé invisible. No obstant, el seu públic va seguir donant-los suport, ia partir del segon àlbum, Tyranny and Mutation (1973) (a la coberta del qual es retallen una mena de torres de Babel, amb l'acostumat símbol al cim), la premsa especialitzada també. El disc contenia grans cançons, com ara Hot Rails to Hell o Seven Screaming Diz Busters. Cap a 1974 és llançat el tercer àlbum d'estudi per CBS (Columbia Records a Amèrica): Secret Treaties, considerada la seva primera obra mestra, amb temes com Harvester of Eyes o l'èpica Astronomy, disc que va comptar amb la col·laboració compositiva de la poeta punk Patti Smith, a més dels periodistes i escriptors Sandy Pearlman i Richard Meltzer, que van acompanyar la banda des dels seus inicis, proveint aquestes lletres de tall misteriós, erudit i surrealista, segell distintiu del grup.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila