Cher




Cher (nascuda Cheryl Sarkisian, El Centro, Califòrnia, 20 de maig de 1946), és una actriu, cantant, compositora i artista estatunidenca. Entre els seus nombrosos èxits en música, televisió i cinema, ha guanyat un Oscar, un Grammy, un Emmy i tres Globus d'Or. Va estar casada amb Sonny Bono, amb qui va formar el grup Sonny & Cher, i és mare de Chaz Bono. La seva extensa carrera com a cantant, sumada amb la seva extravagància artística, la seva influència en la televisió durant la dècada dels setanta, la seva incursió en diversos gèneres musicals, així com el seu notable treball al cinema, l'han convertit en una de les artistes més influents de la cultura pop arreu del món.


Va saltar a la fama el 1960 com a part del duo Sonny & Cher, popularitzat gràcies al seu estil i so hippie que va competir reeixidament amb altres tendències de l'època com la invasió britànica i el so Motown. En finalitzar la dècada, Cher va ressorgir com a estrella de televisió amb The Sonny & Cher Comedy Hour i The Cher Show, programes d'èxit que li van atorgar popularitat i la van establir com una «icona» de la pantalla petita. Al mateix temps, es va establir com a cantant prolífica, amb cançons com: «Bang Bang (My Baby Shot Me Down)», «Gypsys, Tramps & Thieves», «Half-Breed» i «Dark Lady». Després de la separació del duo el 1975, va aconseguir l'èxit en la música disco i es va convertir en una de les atraccions de més èxit a Las Vegas.


Durant els vuitanta, va fer incursions a Broadway i es va convertir en una de les actrius més aclamades de la dècada, protagonitzant pel·lícules taquilleres com Silkwood, Les bruixes d'Eastwick i Encís de lluna, amb la qual va guanyar l'Oscar a la millor actriu. A partir de 1987, va revitalitzar la seva carrera musical llançant una sèrie d'àlbums i senzills de gènere rock que van dominar les llistes d'èxits, com «I Found Someone», «If I Could Turn Back Time» i «The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss)». El 1998 va llançar la producció més reeixida de la seva carrera, «Believe», cançó que va liderar les llistes de popularitat a escala mundial i es va convertir en un dels senzills més venuts de tots els temps, a més de ser pioner en un nou mètode de producció musical anomenat «Efecte Cher». Es va retirar dels escenaris el 2005 en finalitzar Living Proof: The Farewell Tour, catalogada en el seu moment pel Llibre Guinness dels rècords com la gira més reeixida per part d'una solista. El 2008, va signar un contracte per 180 milions de dòlars amb el Caesars Palace de Las Vegas per a la realització de l'espectacle Cher at the Colosseum, el qual va culminar el 2011.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila