Duran Duran



Duran Duran és un grup musical britànic, un dels més reeixits de la dècada dels anys 80 i un dels més importants representants del moviment estètico-musical New wave. La seva formació original constava dels següents membres: Nick Rhodes (sintetitzadors), John Taylor (baix) i Stephen Duffy (cantant); posteriorment entraren a la formació el bateria Roger Taylor, el guitarrista Andy Taylor i Simon Le Bon, reemplaçant Duffy. Com a curiositat, els membres Taylor no tenen cap mena de parentiu entre ells.


Des dels seus inicis el 1978, Duran Duran han tingut nombrosos èxits amb les seves cançons, i les seves vendes superen els 70 milions d'exemplars.


Nicholas James Bates i John Taylor, companys d'escola i originaris de Birmingham, formaren Duran Duran l'any 1978 amb Stephen Duffy, després d'haver estat anteriorment membres d'altres bandes; tot i que havien considerat noms com RAF (en honor de la Royal Air Force britànica) per batejar el seu grup, finalment escolliren el nom Duran Duran en honor de Durand Durand, un dels personatges de la pel·lícula de ciència-ficció amb tocs eròtics Barbarella, de 1968. Després de la seva primera actuació, el cantant Duffy i el baixista i clarinetista Simon Colley van decidir de deixar el grup; no fou fins al 1980 quan, després de l'addició de Simon Le Bon (cantant), Roger Taylor (bateria) i Andy Taylor (guitarra), es completà la formació "clàssica" dels Duran Duran. En aquesta època Nicholas Bates s'havia canviat el cognom i adoptà el nom amb què ha estat conegut des de llavors, Nick Rhodes.


A poc a poc el grup s'anà fent un nom a la seva ciutat, i la seva reputació augmentà després d'una gira britànica com a teloners de Hazle O'Connor; Paul i Michael Barrow, amos d'un club on els Duran Duran actuaven sovint, esdevingueren els representants de la banda i els oferiren les primeres propostes de contracte discogràfic, a càrrec de Phonogram i EMI; segons afirmà el teclista Nick Rhodes, acceptaren l'oferta d'EMI per patriotisme, tot i que després se'n penedirien, afirmant que els havien estafat.


Els dos primers senzills dels Duran Duran, "Planet Earth" i "Careless Memories", aparegueren el febrer i l'abril de 1981, respectivament, i tingueren un èxit considerable a la Gran Bretanya (números 12 i 37, respectivament) tot servint de preludi de la publicació del seu primer disc de llarga durada, Duran Duran, aparegut aquell mes de juny, i que arribà al número 3. Però el seu gran èxit estava a punt d'arribar: després d'una gira britànica i d'una actuació a París, Duran Duran rodaren el vídeoclip del que havia de ser el seu tercer senzill, "Girls on Film". Aquest vídeo, dirigit per Godley i Cream (membres del grup 10cc), portava una altíssima càrrega eròtica, amb escenes de lesbianisme, top-less, massatges sensuals... La idea era que el clip fos emès als clubs nocturns i a canals com Playboy TV; la BBC el vetà i la cadena musical MTV va emetre'n una versió censurant les seves imatges més polèmiques. "Girls on Film" ja havia estat tot un èxit abans de l'aparició del vídeoclip —havia arribat al número 5 britànic— però l'enorme polèmica que aquest desfermà impulsà ràpidament les vendes de l'LP, mentre la fama del grup arribava fins i tot a Austràlia, on "Planet Earth" pujà fins al número 1.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila