John Lennon



 

John Winston Ono Lennon MBE (nascut com a John Winston Lennon, Liverpool, 9 d'octubre de 1940 — Nova York, EUA, 8 de desembre de 1980) fou un cantant, compositor i activista per la pau anglès que va assolir la fama per ser el fundador, co-vocalista i guitarrista rítmic de The Beatles. Juntament amb Paul McCartney va formar una de les parelles de compositors més famoses i amb més èxit de la història de la música pop. El 1969, va començar la Plastic Ono Band amb la seva segona esposa, Yoko Ono. Després de la dissolució dels Beatles el 1970, Lennon va continuar la seva carrera com a artista solista i com a col·laborador d'Ono.

A l'edat de 15 anys, Lennon va formar un grup de skiffle, The Quarrymen, com a conseqüència de la seva afecció no sols per l'skiffle, sino també pel rock, el soul i el blues (especialment per artistes com Elvis Presley, Buddy Holly, Ray Charles o Chuck Berry). Amb el nom de Quarry Bank High School, el grup va ser establert per Lennon el setembre de 1956. A l'estiu de 1957, els Quarrymen van tocar un "conjunt animat de cançons" compost la meitat skiffle i la meitat rock and roll. Lennon va conèixer a Paul McCartney a la segona actuació dels Quarrymen, que es va celebrar a Woolton el 6 de juliol al jardí de l'església de St Peter's Church, Woolton, Liverpool. Llavors Lennon va demanar a McCartney que s'unís a la banda.


McCartney va dir que la tia Mimi «era molt conscient que els amics de John eren de classe baixa», i sovint el subestimava quan anava a visitar Lennon. Segons el germà de McCartney Mike, el seu pare de manera similar desaprovava Lennon, declarant que faria que el seu fill «tingués problemes». El pare de McCartney, no obstant això, va permetre a la banda incipient assajar a casa de la família habitació a 20 Forthlin Road. Durant aquest temps Lennon va escriure la seva primera cançó, Hello Little Girl, que es va convertir en un dels 10 primers èxits del Regne Unit per a the Fourmost el 1963.


Els anys d'escola superior de Lennon van estar marcats per un canvi en el seu comportament. Els professors de Quarry Bank High School el van descriure així: «Té massa ambicions equivocades i la seva energia sovint es troba fora de lloc» i «El seu treball sempre manca d'esforç. Es conforma amb "deixar-se portar" en lloc d'utilitzar les seves habilitats.» El mal comportament de Lennon va crear una escletxa en la seva relació amb la seva tia.


Lennon va suspendre els exàmens de nivell O i va ser acceptat al Liverpool College of Art després que la seva tia i el seu director van intervenir. Al col·legi va començar a vestir-se de Teddy Boy i es va veure amenaçat amb l'expulsió pel seu comportament. A la descripció de Cynthia Powell, la companya d'estudis de Lennon i posteriorment la seva primesa esposa, va ser "expulsat de la universitat abans del seu darrer any".


A més de la seva passió per la música, John i Paul aviat van tenir un altre punt en comú, que va forjar un vincle molt fort entre ells: la pèrdua de la seva mare. Menys de dos anys després de la mort de Mary McCartney, el 15 de juliol del 1958, quan Lennon tenia 17 anys, la seva mare va morir, quan un policia que conduïa sota els efectes de l'alcohol la va envestir amb el seu vehicle quan ella tornava de visitar-lo. La mort de la seva mare va traumatitzar l'adolescent Lennon, que, durant els dos anys següents, va beure molt i sovint es barallava, consumit per una "ràbia cega". La memòria de Julia servirà més tard com a principal inspiració creativa per a Lennon, inspirant cançons com la dels Beatles del 1968 Julia.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila