Mariah Carey




Mariah Carey, Huntington, Nova York; 27 de març de 1969 és una cantant, compositora, productora musical i actriu nord-americana. Coneguda com l'«Ave Cantora Suprema» pel Llibre Guinness dels rècords, és reconeguda pel seu registre vocal de cinc octaves, el seu poder, el seu estil melismàtic i per l'ús del registre de xiulet.


Sota la direcció del productor executiu del segell Columbia Records, Tommy Mottola, Carey va llançar el seu àlbum debut homònim, Mariah Carey (1990). D'aquest es van desprendre quatre senzills que van arribar al primer lloc a la llista Billboard Hot 100. Després del seu matrimoni amb Mottola i l'èxit dels seus àlbums posteriors, Music Box (1993) i Merry Christmas (1994), Carey es va establir com a artista amb més vendes de Columbia. Daydream (1995) va fer història quan el segon senzill, «One Sweet Day», una col·laboració amb Boyz II Men, va passar un rècord de setze setmanes al número u del Hot 100, sent la primera cançó amb més setmanes acumulades al cim de la llista. Durant l'enregistrament de l'àlbum, Carey va començar a desviar-se dels seus inicis de R&B i pop i va travessar lentament el hip hop. Aquest canvi musical es va fer més evident a Butterfly (1997), moment en què la cantant s'havia separat de Mottola.


El 2000 Carey va deixar Columbia i va signar un contracte de 100 milions de dòlars amb Virgin Records. Abans del llançament del primer llargmetratge Glitter (2001), l'artista va patir un col·lapse físic i emocional i va ser hospitalitzada per esgotament sever. Després de la mala recepció de la pel·lícula, va comprar el seu contracte per 50 milions USD, fet que va conduir a un descens en la seva carrera. Va signar un multimilionari contracte amb Island Records el 2002 i després d'un període sense èxit, va tornar al cim de les llistes amb The Emancipation of Mimi (2005). El segon senzill del material, "We Belong Together", es va convertir en el seu senzill més reeixit de la dècada, per la qual cosa la revista Billboard ho va nomenar la "Cançó de la Dècada". Carey va incursionar novament a la indústria del cinema amb un paper protagonista ben rebut a Precious (2009); va ser guardonada amb el premi a la interpretació més important al Festival Internacional de Cinema de Palm Springs, i les nominacions als Black Reel Awards i els NAACP Image Award.


Carey ha venut més de 200 milions de produccions musicals al món, per la qual cosa es converteix en una dels artistes amb majors vendes de tots els temps. la dècada de 1990 als World Music Awards i va ser nomenada l'artista femenina amb majors vendes del mil·lenni el 2000. Segons la Recording Industry Association of America (RIAA), és la segona artista femenina més reeixida als Estats Units quant a àlbums es refereix , amb 66.5 milions d'àlbums certificats —per darrere de Barbra Streisand—, i és la solista amb la major quantitat de senzills número u a la llista Billboard Hot 100, amb un total de 19.. El 2012 es va ubicar al segon lloc de la llista de VH1 de les «100 dones més grans a la música», només darrere de Madonna. Awards. Ha estat citada en nombroses ocasions per inspirar i influir una generació de cantants.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila