Morrissey



Steven Patrick Morrissey (Davyhulme, Lancashire, 22 de maig de 1959), o simplement Morrissey, és un cantant, compositor i autor britànic. Va arribar a la prominència com el líder de The Smiths, una banda de rock que va estar activa des del 1982 fins al 1987. Des d'aleshores, ha creat una carrera comercialment reeixida com a solista. La seva música es caracteritza pel seu estil vocal baríton i el seu distintiu contingut líric amb temes recurrents d'aïllament emocional i anhel sexual, autodegradació i humor negre, i postures antisistema.


Nascut a Davyhulme, Lancashire, d'una família d'immigrants irlandesos de classe obrera, va créixer a Manchester. De petit va desenvolupar un amor per la literatura i la música pop. A finals de la dècada de 1970, va liderar la banda de punk rock The Nosebleeds amb poc èxit abans de començar una carrera en periodisme musical i escriure diversos llibres sobre música i cinema a principis de la dècada de 1980. Juntament amb Johnny Marr van formar The Smiths en 1982, obtenint reconeixement nacional pel seu àlbum debut homònim. Com a líder de la banda, va cridar l'atenció pel seu jopo i les seves lletres enginyoses i sardòniques. Evitant deliberadament el masclisme rupestre, ell va cultivar l'estètica d'un intrús social sexualment ambigu que abraçava el celibat. Els Smiths van llançar tres àlbums més d'estudi: Meat is Murder, The Queen is Dead i Strangeways, Here We Come, que van generar senzills reeixits. La banda va ser aclamada per la crítica i va atreure un seguiment de culte. Les diferències personals entre Morrissey i Marr van resultar en la separació dels Smiths el 1987.


El 1988 va llançar la seva carrera solista amb Viva Hate. Aquest àlbum i els que el van seguir —Kill Uncle, Your Arsenal i Vauxhall and I— van posicionar favorablement a la llista d'àlbums del Regne Unit. Durant aquest temps la seva imatge va començar a canviar a una figura més corpulenta, coquetejant amb imatges patriòtiques i una masculinitat de classe obrera. A mitjans i finals de la dècada de 1990, els seus àlbums Southpaw Grammar i Maladjusted també van posicionar a les llistes, però no van ser ben rebuts pels crítics. Reubicat a Los Angeles, va prendre un parèntesi musical des de 1998 fins a 2003 abans de llançar un aclamat àlbum de tornada, You Are the Quarry, el 2004. En els anys següents va llançar els àlbums Ringleader of the Tormentors, Years of Refusal, World Peace Is None of Your Business i Low in High School, així com una autobiografia i una novel·la.


Molt influent, ha estat acreditat com una figura seminal a l'aparició de l'indie rock i del britpop. Sovint és considerat com un dels millors lletristes de la història britànica, amb les seves lletres convertint-se en tema d'estudi acadèmic. Ha generat controvèrsia des del principi en la seva carrera musical amb les seves opinions franques: recolzant el vegetarianisme i els drets dels animals, criticant la reialesa i els polítics prominents, i defensant una visió particular de la identitat nacional anglesa.

En una enquesta de 2006 per a The Culture Show de la BBC, va ser votat com la segona major icona cultural britànica vivent.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila