Ry Cooder



Ry Cooder (Los Angeles, Califòrnia, 15 de març de 1947) és un músic, compositor de cançons i bandes sonores, productor musical i escriptor ocasional. És un multiinstrumentista especialment conegut pel seu treball amb la guitarra slide, el seu interès en les músiques tradicionals dels Estats Units, com la música folk, el blues, la música tex mex, el R&B o el gospel, i les col·laboracions amb músics tradicionals d'altres països, com Cuba o Mali.


Cooder ha celebrat la rica varietat de la música nord-americana amb virtuosisme. El treball en solitari de Cooder ha abastat molts gèneres. Ha col·laborat amb músics com Captain Beefheart, Ali Farka Touré, Eric Clapton, Rolling Stones, Van Morrison, Neil Young, Randy Newman, David Lindley, Chieftains, Doobie Brothers o Carlos Nuñez. Va formar part del supergrup anomenat Little Village de curta durada amb Nick Lowe, John Hiatt i Jim Keltner. Va produir l'àlbum Bona Vista Social Club (1997), que es va convertir en un èxit mundial. Wim Wenders va dirigir la pel·lícula documental del mateix nom (1999), que va ser nominada per a un Premi de l'Acadèmia el 2000.


El seu disc de 1978 Bop Till You Drop va ser el primer àlbum de música popular gravat digitalment.


La revista Rolling Stone ha situat Ry Cooder al lloc núm . 8 a la seva llista dels 100 guitarristes més grans de tots els temps . Immediatament darrere seu apareixien a la llista Jimmy Page (de Led Zeppelin) i Keith Richards (de The Rolling Stones). El 2010 el rànquing de Gibson el va situar al lloc 32.


El 1969, Cooder va ser proposat per reemplaçar Brian Jones després de la seva mort als Rolling Stones. Va tocar la guitarra en àlbums clàssics de la banda com Let It Bleed i Sticky Fingers, i es diu que va ser ell qui va inventar el riff de guitarra de Honky Tonk Women, cosa que aclariria un temps després en dir: «Oh home, no va ser el meu afinació o progressió d'acords, ho vaig aconseguir de John Lee Hooker».3 Fins i tot Cooder ensenyaria als anys 1960 a Keith Richards com tocar la guitarra amb slide en afinació oberta de 'Sol', que després utilitzaria aquesta forma de tocar en molts de els temes dels Rolling Stones.4 Keith Richards va confessar que «vaig prendre Ry Cooder per a tot el que pogués aconseguir».


Cooder és citat en la lletra d'"At the Hundredth Meridian" de la banda canadenca The Tragically Hip: "Get Ry Cooder to sing my eulogy" (àlbum Fully Completely, 1992).

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila